Rome – De stranden van Sardinië, na Sicilië het grootste eiland in de Middellandse Zee, moet je vergelijken met topstukken uit musea. Het beroemdste van alle, het roze strand van het eilandje Budelli in de archipel voor de kust van Sardinië, is twee jaar geleden na tientallen jaren van hevige strijd eindelijk gesloten voor publiek. Dankzij het ‘Budelli-decreet’ mag er niet meer worden aangemeerd aan het roze strand, en mag er ook niet meer voor anker worden gelegen.
Je kunt het paradijs van regisseur Michelangelo Antonioni’s Il deserto rosso (1964) alleen nog betreden met een officiële gids, die kan uitleggen waarom dit fijne zand roze is, een natuurwonder dat in combinatie met de turquoise, doorschijnende zee en de zandkleurige rotsen tot een adembenemende Willink-achtige compositie leidt. Maar er mag niet meer op worden gezonnebaad en er mogen geen flesjes, potjes of zakjes roze zand meer mee naar huis worden genomen. Iets wat in navolging van de droomscène uit Il deserto rosso zo fanatiek is gedaan dat het fragiele strandje zo goed als niet meer bestond.
Een ander museumstuk van Sardinië is het ‘rijststrand’ van Is Arutas. Het is er net alsof je over rijstkorrels loopt, vanwege de spierwitte kwartskorrels die, vermengd met glinsterende zwarte, grijze en groene korreltjes, voor een ongelooflijk effect zorgen.
Antiquair Lorenzo Guredda wist bij het ontruimen van de zolder van zijn ouders in Rome dan ook onmiddellijk waar het zakje glinsterzand dat hij vond vandaan kwam. En ook wanneer het was geraapt. Eind jaren zeventig, tijdens een tripje met de hele familie, terug naar de roots die op Sardinië liggen. Ze waren naar Is Arutas geweest en vader Guredda had een zakje zand meegenomen als souvenir, zoals iedereen dat in die tijd deed. Lorenzo was toen twaalf.
Vandaag is hij 52, en hij nam een besluit. Hij zou het zand teruggeven aan Sardinië, aan Is Arutas. En hij zou er een speciale actie van maken. Hij belde met de krant La Nuova Sardegna om zijn actie aan te kondigen. Men was zeer enthousiast – een week geleden is het gebeurd. Lorenzo Guredda stapte met een elegant glazen vaasje het strand van Is Arutas op en kieperde het veertig jaar geleden meegenomen zand weer terug op de plek waar het hoorde. Guredda is nu de held van de Facebook-pagina ‘Sardegna rubata e depredata’ – ‘Het beroofde en geplunderde Sardinië’.