Istanbul - Devlet Bahceli is de man waar het om gaat. De prestatie van deze ‘grijze wolvenherder’ gaat de toekomst van Turkije bepalen. De 63-jarige leider van de Turkse ultra-nationalisten, de academicus die het woord ‘biskuvi’ als piskeuviet uitspreekt en daarmee het volk voorziet van de nodige pret, gaat met zijn partij MHP het nieuwe gezicht van Turkije bepalen. Niet door de verkiezingen te winnen, maar door de kiesdrempel van tien procent wel of niet te halen.
Nog vier weken en het Turkse electoraat gaat naar de stembus, met de wetenschap dat het deze keer gaat om een gloednieuwe grondwet. De regerende AK Partij van premier Tayyip Erdogan heeft namelijk aangekondigd dat haar grootste streven is om een dikke streep te halen door de huidige grondwet, eentje die dateert uit het jaar 1982, is geschreven door de toenmalige militaire junta en uiteraard doorspekt is met het militaristische jargon van het kazernevolk. Echter, voor het invoeren van een nieuwe grondwet is een tweederde meerderheid van het parlement vereist. De AK Partij, de grote favoriet op 12 juni, zou dus straks moeten onderhandelen met andere partijen of een referendum moeten uitschrijven.
Er is ook een derde weg: de MHP van Bahceli onder de tien procent houden. Dit zou tot gevolg hebben dat de zetels die door de kiesdrempel onbezet blijven onder de grootste partijen verdeeld worden. En omdat de AK Partij de grootste is gaat in dat geval het overgrote deel van die stoelen naar de moslimdemocraten en heeft de AK Partij misschien toch tweederde van de zetels. Dus waarom met je aartsrivalen onderhandelen of een referendum uitschrijven als het ook makkelijk kan?
De aanval op Devlet Bahceli is dan ook geopend. De man die uitblinkt in het leiding geven aan de Grijze Wolven maar voor de rest een middelmatige politicus is moet de laatste weken de ene klap na de andere incasseren. Om te beginnen doken er beelden op van twee van zijn beste mannen waarin deze vice-voorzitters van de partij seks hebben met verscheidene vrouwen en voor of na de orgie zo diep in de fles kijken dat ze niet alleen de nationalistische kiezers beledigen maar ook hun leider Devlet Bahceli.
Bahceli stuurde de twee meteen de laan uit. Hij dacht dat daarmee de kous af was. Maar nu draaien er twee nieuwe seksvideo’s van twee andere bestuurders van de MHP op internet. Dat is niet eens alles: men drijft massaal de spot met de MHP-leider omdat hij het Turks niet zo machtig is. Hij spreekt met het accent van de plattelanders uit het gebied Adana, kan als econoom het woord ‘economie’ niet uitspreken en zegt telkens ‘ekeuneumie’ en schittert nu ook in films die speciaal over hem gemaakt zijn. In de films is hij de rapper die onder begeleiding van een sterke beat de woorden duizend keer fout uitspreekt.
Het gaat spannend worden op 12 juni. De partij van de in de hoek gedrukte Bahceli kon volgens de peilingen rekenen op zo'n elf procent extreem-rechtse stemmen. De jacht op die stemmen is nu pas van start gegaan en nu is het afwachten of Bahceli met zijn MHP boven die tien procent weet te komen. De geruchten doen de ronde dat er nog meer video’s gepubliceerd gaan worden. Intussen lacht het Turkse volk niet alleen om ‘piskeuviet’, maar verbaast zich ook om het libido van al die wolven van Bahceli, die zelf nog altijd met zijn zus woont en nooit is getrouwd.