Zou Louis van Gaal vorige week stilletjes hebben zitten genieten tijdens het kijken naar Moldavië-Nederland? Hij zal het niet toegeven, maar niets menselijks is Van Gaal vreemd. Dus heeft hij zitten genieten van een grote aha-erlebnis. In Moldavië zagen we weer het Nederlands elftal dat we nog kenden uit zijn tijd. Patrick Kluivert wordt al vier jaar de beste spits van Nederland genoemd. Zet hem dan in de spits. Leuke quizvraag: wanneer scoorde Patrick Kluivert voor het laatst een belangrijk doelpunt in een interland? Als Patrick Kluivert je belangrijkste speler is, laat hem dan tegen Tsjechië niet achter Galasek aanrennen. Laten we eerlijk zijn, als Galasek niet bij Ajax had gespeeld, hadden we nog nooit van Galasek gehoord. Maar Kluivert moest achter Galasek aanrennen als Galasek de bal had. Marco Borsato in een achtergrondkoortje bij Jami, van die dingen.

Boudewijn Zenden en Giovanni van Bronckhorst hebben geen basisplaats bij hun clubs Chelsea en Arsenal. Wat let, het Nederlands elftal is een gesloten commune, dus spelen Zenden en Van Bronckhorst in het Nederlands elftal. Stel je voor dat je tegen Moldavië Arjen Robben van PSV had uitgeprobeerd. Moldavië, een land met 87 voetbalclubs. Tegen dat land spelen we met vier verdedigers. Weer een leuke quizvraag: in welke interland heeft Frank de Boer, buiten corners en vrije schoppen, voor het laatst de middenlijn gepasseerd? En hoe komt het dat verdediger Jaap Stam tegen Tsjechië en Moldavië de uitblinker was? Precies, dankzij het lamlendige verdedigen om hem heen. En stel je voor dat je de mensen in vorm als Pierre van Hooijdonk en Paul Bosvelt opstelt? Nee dat kan niet, die komen technisch iets tekort, zeker als je Bosvelt vergelijkt met Fernando Ricksen en Michael Reiziger.

Dick Advocaat maakte zich af en toe nog druk op de bank. Van Hanegem zat bewegingloos het spel te volgen. Dat heet het uitstralen van rust. Zal best, maar als de rust zo groot is, had dan na twintig minuten met twee wissels in elk geval je spelers in Moldavië wakker geschud. Waarom werden Seedorf en Zenden na twintig minuten falen niet bedankt voor onbewezen diensten? Dan hadden de coaches getoond dat ze lef hebben. Geluk hield ze op de been, de Donner en Leijnse van de KNVB.