Het verscheurde portret van Malala

Islamabad – Met Malala Yousoufzai gaat het goed. Ze werd geopereerd en herstelde in een ziekenhuis in Birmingham. Afgelopen vrijdag mocht ze het Queen Elizabeth-­ziekenhuis verlaten. Malala werd wereldnieuws nadat de Taliban haar in oktober in haar hoofd hadden geschoten omdat ze het recht op onderwijs opeiste. Door het taboe op vrouwen in het publieke verkeer gaat driekwart van de meisjes in Pakistan niet naar school. Het weldenkende deel van de natie wil aan die achterstelling een einde maken en Malala is het voertuig voor die campagne geworden.

Verlegen met het slechte imago van Pakistan in het buitenland loopt de staat in die campagne voorop. Op de foto met Malala op de achtergrond kijkt president Zardari ons indringend aan, als een man die het beste met de helft van zijn bijna tweehonderd miljoen onderdanen voorheeft. Deze publiciteit moet hem bevrijden van de reputatie niets gedaan te hebben om armoede en alle kwalen die daarmee ­samengaan – zoals analfabetisme – te bestrijden.

Wat ook te denken geeft is dat de meisjes in de Swatvallei zich niet voor het Malala-­karretje willen laten spannen. Leerlingen van de school die naar Malala is vernoemd, hebben zich tegen die naamswijziging verzet en het portret van hun leeftijdgenoot verscheurd. Zeker, uit angst voor een nieuwe terreuractie waarvan zij dan het slachtoffer zouden zijn. Maar die protesten geven eveneens blijk van achterdocht jegens de overheid, die onwillig en onmachtig is om de burgers te beschermen. Malala is afkomstig uit een gebied waar nu een burgeroorlog gaande is. Met aan de ene kant Taliban-strijdgroepen die de shariawetgeving willen invoeren, maar aan de andere kant het leger dat bij de bezetting van het opstandige gebied niet minder hard tegen de Pashtun-bevolking optreedt.

Een rapport van Amnesty International beschuldigt de militairen van mensenrechtenschending en strafexpedities tegen de inwoners van deze tribale streken. Een spiraal van geweld is op gang gebracht waarbij de bevolking tussen twee kampen gevangen zit. De volgende wandaad is inmiddels gemeld: de moord op acht gezondheidswerkers, bijna allemaal vrouwen, om te voorkomen dat zij doorgaan waarmee ze bezig waren, het inenten van kinderen tegen polio.