Noch de Amerikaanse noch de Britse regering heeft haar bevolking verteld wat een oorlog tegen Irak zou kosten. Ook over de impact van een oorlog op de economie zwijgen ze. Begrijpelijk. De oorlogsroes zou snel verdampen als de prijs en de risico’s van de onderneming duidelijk zouden zijn. Het Witte Huis weigert vragen over de oorlogskosten te beantwoorden.

Larry Lindsey, economisch adviseur van de president die zich in een onbewaakt moment toch liet ontvallen dat de oorlog hoogstens tweehonderd miljard dollar zou kosten, werd gedwongen om ontslag te nemen. Nochtans had hij zijn best gedaan de zaken goed voor te stellen. Yale-professor William Nordhaus meent dat de kosten kunnen oplopen tot meer dan 1900 miljard dollar. Die raming staat in een recent rapport van het Committee on International Security Studies van de American Academy of Arts and Sciences.

Natuurlijk, dat astronomische bedrag is Nordhaus’ worst case scenario. Het veronderstelt dat de oorlog niet zo bliksemsnel gewonnen wordt als het Pentagon voorspelt, dat de bezetting die erop volgt op taaie tegenstand stuit, dat de olieprijzen oplaaien waardoor de Amerikaanse economie in een recessie zinkt. Nordhaus heeft ook een best case scenario, waarin de kostprijs beperkt blijft tot 99 miljard dollar. De oorlog zou zelfs winstgevend kunnen zijn voor de VS, geeft Nordhaus toe, door de controle die Washington zou verwerven over de Iraakse olieproductie.

Maar dat positieve saldo veronderstelt dat er niets misloopt. Harvard-professor Steven Miller onderzoekt in het rapport alles wat er verkeerd kan gaan. Wat als Saddam massavernietigingswapens heeft en ze gebruikt? Wat als de olietoevoer onderbroken wordt? Wat als de invasie uitdraait op gevechten in een volle stad? Wat als Saddam terugslaat met terrorisme in de VS? Miller concludeert dat de oorlog een gok is: «Hoe ver moeten de gebeurtenissen afwijken van het roze regeringsscenario alvorens de oorlog een dure, mislukte knoeiboel lijkt of zelfs een ramp?»

Het rapport probeert niet de rekening voor de rest van de wereld te becijferen. In een wereld met zoveel smeulende conflicten kan het voorbeeld van Amerika’s preventieve aanval een spiraal van oorlogsgeweld ontketenen. Een wereld waarin de economische gezondheid van de meeste landen varieert van ziek tot doodziek kan door een oplaaiende olieprijs in een afgrond worden geduwd. De risico’s zijn enorm, maar het Witte Huis lijkt het niet te beseffen. Dat is niet ongewoon, meent Nordhaus: «Door de hele geschiedenis heen hebben regeringen de kosten van hun militaire ondernemingen onderschat.»

Het rapport is te vinden op: www.amacad.org -/publications/monographs/War_with_Iraq.pdf