Pfeijffer/Kriek

Het woord in beeld

Illustrator Erik Kriek verbeeldt op geheel eigen wijze een van de eigenwijze vruchten van Ilja Leonard Pfeijffers rijke verbeelding.

Medium erikkriek2
Uit: Ilja Leonard Pfeijffer, Giro giro tondo (2015)
 
Bestaan is een illusie die je steelt.
Je taak is om steeds meer op droom te lijken.
Zo zak je in je stoel. Je lijkt verveeld.
Je ziet je naam al in de boeken prijken.
De televisie brengt het goed in beeld.
Want als je opstijgt, zal ze staan te kijken.
Het leven van een man is een gebaar.
Je wimpelt dromen weg van haar bezwaren.
Je weet dat jij het staartstuk moet verzwaren.
met dat sarcasme dat je kent van haar.
Ze zou over iets praktisch gaan beginnen
van klei en plakband, die geen vrouw mag zien.
Een man moet bouwen aan zijn vliegmasjien
In wolken valt een wereldrijk te winnen.
 
10

Erik Kriek (1966) staat vooral bekend om zijn reeks ‘Gutsman’ (1994). Hij werkt als illustrator voor onder meer De Nacht van de Wansmaak, de VPRO, de Volkskrant, Vrij Nederland, Schokkend Nieuws, Weltwoche en de kaften van de Nederlandse Tolkien-uitgaven van uitgeverij Meulenhoff. De meeste van zijn boeken worden in Nederland uitgegeven door uitgeverij Oog Blik. In 2008 ontving Kriek de Stripschapprijs voor zijn gehele oeuvre.

Het onzienbare en andere verhalen_,_ zijn bundel van zes korte strips naar de verhalen van H.P. Lovecraft uit 2012, werd inmiddels ook in het Spaans, Frans, Italiaans en Duits uitgegeven.

Medium erikkriek

Ilja Leonard Pfeijffer (1968) geldt als een van de meest spraakmakende dichters van de afgelopen decennia. In 1998 kreeg hij de C. Buddingh’-prijs voor zijn dichtbundel Van de vierkante man. In 2008 verscheen zijn verzameld werk onder de titel De man van vele manieren. Komend jaar zal zijn eerste dichtbundel sindsdien verschijnen: Idyllen.

Giro giro tondo_,_ waar dit sonnet uit afkomstig is, is speciaal door Ilja Leonard Pfeijffer gemaakt voor de Poëzieweek 2015. Een week lang krijgen kopers van poëzie bij besteding van € 12,50 aan poëziebundels Giro giro tondo van hun boekverkoper cadeau. Het thema van de Poëzieweek 2015 is Liefde, onder het motto ‘Met zingen is de liefde begonnen’.

Medium erikkriek4

Beeld: (1) Erik Kriek (Ringel Goslinga). (2) Ilja Leonard Pfeijffer (Gelya Bogatishcheva)