De eerste is de Twentse anarchist André Manuel, de tweede de Amsterdamse lefgozer Daniël Arends. Manuel komt in tegenstelling tot Arends níet uit de stand-up, maar zijn vertelstijl – puntig, confronterend – is verwant aan het genre. Manuels verhalen zijn maatschappelijk, die van Arends persoonlijk, maar wat ze delen is een non-conformistisch gebrek aan behaagzucht, waarbij Manuel zich heeft gespecialiseerd in het tarten van zijn publiek en Arends in een deels gespeelde nonchalance. Het maakt keer op keer benieuwd naar hun nieuwe werk, ook dit seizoen.

Het nieuwe album van U2 schijnt nu echt te komen. De grootste rockband ter wereld gaat ook touren, en U2-concérten vallen nooit tegen, alleen al door het onvoorstelbaar grote aantal legendarische riffs van The Edge.

Twee van de beste rockbands van de afgelopen jaren komen naar Amsterdam: The Gaslight Anthemnaar de Heineken Music Hall, Against Me! naar Bitterzoet. Dat eerste wordt spannend: een ambitieus grote zaal, het nieuwe, prachtige album Get Hurt lijkt zich juist te lenen voor intiemere omgevingen, en de band moet wraak nemen voor haar laatste optreden in Nederland dat schandalig slecht was. Against Me! is op glorietocht: zanger Tom Gabel is getransformeerd tot zangeres Laura Jane, heeft daar een briljant album over gemaakt en zingt met zichtbaar plezier iedere avond die nummers, met een band die lijkt geselecteerd op gretigheid. Wie dit jaar slechts één rockshow bezoekt: Against Me! in Bitterzoet. Het zweet zal van de muren druipen.


André Manuel, 21 mei, Kleine Komedie. Daniël Arends, 7 t/m 15 april, Kleine Komedie. The Gaslight Anthem, 15 nov., Heineken Music Hall, Against Me!, 10 dec., Bitterzoet


Beeld: Against Me! (Ryan Russell)