Monica Geuze, Enzo Knol, wie kent ze niet? Nou ja, een hoop mensen kennen ze niet, maar dat zijn waarschijnlijk geen mensen van onder de 25. Onder de 25 kent iedereen Monica Geuze en Enzo Knol. Ze horen bij de populairste vloggers van Nederland.

Enzo Knol (22) zet sinds 2013 dagelijks twee zelfgemaakte filmpjes op YouTube. In de video’s, die hij om vier uur ’s middags post, legt hij in ongeveer twintig minuten zijn dagelijks leven vast. En om zeven uur ’s avonds publiceert hij video’s waarin hij Minecraft zit te spelen. Minecraft is een populair computerspel waarmee je door verschillende werelden kunt reizen. Enzo heeft ruim anderhalf miljoen abonnees en zijn filmpjes hebben gemiddeld veertig miljoen weergaven per maand. Vorig jaar waren bij een fanmeeting zoveel gillende jongens en meisjes dat Enzo door de politie moest worden afgevoerd.

Hoe kan het leven lopen. Toen hij zijn eerste filmpje maakte, zat hij al een jaar werkloos thuis. Hij was zonder diploma van het vmbo gegaan. Afgelopen maart kocht hij van zijn zelfverdiende geld een appartement ter waarde van 430.000 euro. Zonder hypotheek.

Waar mensen van onder de 25 vloggers fantastisch vinden, begrijpen mensen van boven de 25 daar helemaal niets van. Schrijver Gijs Groenteman omschreef zijn verwarring vorig jaar in een column in Het Parool. Zijn zoon is zes. ‘Sinds een week of drie opent zich, zodra ik beneden kom, een gigantische generatiekloof. Door de kamer schettert het geluid van Enzo Knol of diens broer Milan. Zij zijn blonde, pukkelige, broodmagere YouTube-sterren, in de twintig maar eeuwige pubers, die honderdduizenden fans hebben. Ze doen allerlei gewone dingen – boodschappen, een stukje autorijden, een boterham smeren, gamen – en geven tegelijkertijd gillend commentaar op wat ze aan het doen zijn. (…) Ook lachen ze veel, maar nooit om grapjes die ik leuk vind. Ze komen bijvoorbeeld aan in Center Parcs (gesponsord), krijgen een golfkarretje om hun huisje te zoeken en rijden iets te hard over een drempel. Hilariteit alom.’

De populariteit van Monica Geuze (21) is alvast beter te begrijpen. Omdat ze in ieder geval bloedmooi is. Ze heeft lang golvend haar, een zwoele mond en modellenjukbeenderen. Ook zij post (bijna) iedere dag een filmpje van haar leven. Naast vlogger is ze dj van Ronnie Flex. Ronnie Flex brak vorig jaar samen met Lil’ Kleine door met de hit Drank drugs. Met Lil’ Kleine heeft Monica dan weer een relatie.

De Amsterdamse Rebecca Thuijs (16), Isa Matthiessen (16), Camille Chapman (17) en Caitlin Gunn (17) kennen elkaar van de havo op het Amsterdamse Sint Nicolaaslyceum. Ze zijn alle vier fan van Monica Geuze.

‘O ik vind Monica zo leuk’, zegt Caitlin.

‘Ze is mooi, ze heeft veel geld, ze heeft een leuk leven’, zegt Rebecca. Rebecca gooit haar lange haar naar achteren. ‘Ik wil net zo’n leven.’

Camille: ‘Ik zie haar bijna als een soort vriendin.’

Wat ze bijvoorbeeld zo leuk aan haar vinden: Monica is bezig met diëten en eet dan tóch gewoon een frikadel. ‘Ze is gewoon net als wij’, zegt Camille.

Een paar jaar geleden keek Monica Geuze zelf juist vaak naar de vlogs van beautyexpert Mascha Feoktistova (29 jaar, 487.233 abonnees). Lil’ Kleine, haar vriendje dus, zei toen tegen haar: ‘Als je het zo leuk vindt, waarom ga je het dan zelf niet doen?’ Nu heeft Monica 170.162 abonnees.

De vriendinnen willen samen ook een vlog beginnen. Camille is degene die op het idee kwam. Dat was afgelopen winter, na een heel leuk feestje. Was het niet interessant geweest voor anderen om dat te zien?

Floor van der Kolk is dertien en heeft sinds zes maanden een eigen vlog. Ze praat een beetje met een Engels accent. Dat komt, zegt ze, doordat ze tweetalig onderwijs volgt op het Berlage. Haar vlogs zijn ook allemaal in het Engels, want: ‘Daarmee spreek je een breder publiek aan.’ Haar account heet Random Floor, want Floor vlogt eigenlijk over van alles en nog wat. Ze heeft bijvoorbeeld een filmpje over dingen die je kunt doen als je je verveelt. Maar ook een vlog over haar grootste irritaties. En een vlog over haar beste vriendin.

Haar grote voorbeeld is Jackscepticeye, een Ierse jongen met een eigen gamekanaal. Hij heeft meer dan negen miljoen abonnees en hij post drie video’s per dag. Floor kijkt naar zijn filmpjes als ze verdrietig is. Ze wordt blij van hem. Hij is net als zij: luid, een beetje hyper.

‘Dat je in de klas zit en je dan je eigen stem ineens hoort omdat mensen een van je filmpjes aanzetten. Dat is mijn grootste angst’

‘Hij was helemaal niet zo populair op school en door hard te werken aan zijn kanaal is hij nu toch succesvol. Hij zegt heel vaak in zijn video’s: ik hou zoveel van jullie.’ Jackscepticeye inspireert Floor om ook hard te werken. Dat is niet zo makkelijk als sommige mensen denken. ‘Ik dacht ook altijd dat het makkelijk was. Maar voor één filmpje ben ik drie kwartier aan het filmen en daarna nog een half uur aan het editen.’

‘Hi amazing unicorns, I’m Floor!’, zegt Floor altijd als ze een filmpje begint. Ze zwaait er dan uitvoerig bij. Ze praat in de filmpjes sowieso veel met haar handen, dat doen eigenlijk alle vloggers. Floor heeft nu 22 abonnees, maar dat zijn vooral bekenden. Laatst had ze voor het eerst een dislike. Iemand had onder haar filmpje op het duimpje naar beneden geklikt. Iemand had haar dus zo stom gevonden dat diegene de moeite had genomen om dat te laten blijken. Toen Floor dat zag, sprong ze juichend door haar kamer. Ze was gezien.

Rebecca, Isa, Caitlin en Camille willen een kanaal beginnen over make-up, kleding en hun leven. Caitlin hoopt op een doelgroep van hun eigen leeftijd, Rebecca mikt wat meer op twaalfjarigen. Camille is het met Rebecca eens. ‘Ik denk dat twaalfjarigen een beetje opkijken tegen meisjes van onze leeftijd.’

In ieder geval hebben ze de naam van hun kanaal al bedacht. CIRCLE gaat het heten, naar hun initialen. Camille: ‘Je moet origineel zijn. Anders.’ Daarom lijkt een vlog met haar vriendinnen haar ook zo’n goed idee. Dat bestaat volgens haar nog niet op YouTube.

Voor Rebecca, Isa, Caitlin en Camille lijkt het wel of iedereen een vlog begint. Een oud-klasgenootje heeft ook al een vlog. Camille en haar vriendinnen vinden haar niet leuk maar kijken toch naar de filmpjes. Ze schijnt in haar vlogs te liegen. Ze zegt dat ze gepest is, terwijl zij zeker weten dat dit helemaal niet zo is. Isa zucht. ‘Sommige mensen doen alles voor aandacht.’ Een ander oud-klasgenootje is ook een vlog begonnen. Maar dat doet ze pas sinds ze in Londen woont. Zij heeft nu 56 abonnees. Toen ze nog in Nederland woonde, vond ze het waarschijnlijk vast te eng, denken Camille en haar vriendinnen.

Want je kunt natuurlijk niet gewoon maar een beetje anoniem aanklooien op YouTube. Voor je het weet, weet de hele klas dat je een vlog hebt. Caitlin: ‘Dat je in de klas zit en je dan je eigen stem ineens hoort omdat mensen een van je filmpjes aanzetten. Dat is mijn grootste angst.’ En hoe moet het later eigenlijk met werk? Caitlin wil misschien advocaat worden. Maar kan dat wel als er allemaal gekke filmpjes van haar online staan?

Floor van der Kolk maakt zich daar geen zorgen over. Zij gaat binnenkort online een vlog maken met iemand uit San Francisco en met iemand uit Alaska. Dat noemt ze collaben. Ze heeft die mensen ontmoet via de berichtensectie onder haar vlogs. Zo gaat dat. Van over de hele wereld gaan mensen met nog maar kleine kanalen op zoek naar andere mensen met nog maar kleine kanalen. Wie weet wat ervan komt.

Camille, Caitlin, Rebecca en Isa wachten nog op het juiste moment om te beginnen.

Soms zijn ze wel eens bang dat het allemaal maar bij dromen blijft. Voor Camille is dat de grootste nachtmerrie. Het zou zo zonde zijn, denkt ze. ‘Ik vind het heel moeilijk om ergens niet voor te gaan als ik er potentie in zie’, zegt ze verontschuldigend. ‘Maar ik moet leren om dingen niet te snel te willen. Alleen ik denk steeds: als het ons lukt…’

Rebecca zegt opeens: ‘We moeten het eigenlijk gewoon doehoen.’

Camille veert op. ‘Laten we gewoon vandaag beginnen!’ Ze zegt het drammerig en voorzichtig tegelijk.

‘Nou hoho’, zegt Rebecca. ‘Ik ben gewoon bang voor de haters.’

De rest is het met Rebecca eens. Nu zijn ze ook zo druk met school. En ze moeten natuurlijk wel iets leuks hebben om te laten zien. In de zomer gaan ze naar een hoop festivals. Dat is misschien goed om mee te beginnen. Of anders de meivakantie. Dan doen ze vast ook iets interessants.


Beeld: Beelden van de YouTube-kanalen van Monica Geuze en Enzo Knol