Vaticaanstad – Joseph Ratzinger (85) is een dodelijk verlegen man die de wereld liefst vanachter zijn schrijftafel, gewapend met kroontjespen, op afstand hield. En dat ging ook prima zolang hij zich achter de schermen mocht bezighouden met de geloofsleer, het opstellen van de nieuwe catechismus of de bijbelvastheid onder de priesters.

Aan die paradijselijke situatie kwam tot zijn eigen schrik op 19 april 2005 een einde. Toen werd hij gekozen tot de 265ste opvolger van Petrus. Dapper koos de nieuwe paus de naam Benedictus XVI, de Gezegende, al voelde hij zich allerminst gezegend.

Ineens was hij wereldleider van ongeveer een miljard katholieken en werd hij door het Amerikaanse weekblad Times uitgeroepen tot een van de honderd meest invloedrijke mensen ter wereld. Dat was een keuze op voorhand die samenhing met zijn nieuwe functie, niet met zijn karakter, charisma of optreden. Heel anders dan zijn mediagenieke voorganger, de Pool Karol Wojtyla, ziet Joseph Ratzinger er permanent uit of hij zich het liefst wil verstoppen. Vader, laat deze beker aan mij voorbijgaan, lijkt hij steeds voor zich uit te mompelen. Zijn van knarsend Duitse dictie doorspekte Italiaans is de vreugde van Italiaanse cabaretiers, die het nummertje Ratzinger altijd graag voor de vuist weg spelen. Succes gegarandeerd.

Hoogtepunt was natuurlijk de lancering op 12 december van de paus op Twitter. Hallo, zono zu Twitter? (‘Hallo, ben ik op Twitter?’) is een YouTube-hit van de onweerstaanbaar geestige komiek Maurizio Crozza. De beelden die het Vaticaan vrijgaf van de broze Ratzinger die door enkele mannen in het zwart wordt bijgestaan in zijn eerste navigatiepogingen – ‘En dan hier klikken, Zijne Heiligheid’ – zijn inderdaad hilarisch. Als je paus bent heb je al snel meer dan een miljoen volgers, waaronder de gebruikelijke lolbroeken die pornolinks of obscene teksten doorsturen. Wellicht om deze ongein te ontmoedigen maakte het Vaticaan duidelijk dat de paus zijn twitteraccount @Pontifex niet zelf beheert. Boodschappen aan de paus worden geselecteerd, en hij zit ook niet zelf aan de knoppen.

Over het moderne communiceren schreef de paus op de Vaticaan-website: ‘Als spreken en stilte inwisselbaar worden, stopt de communicatie.’ Zelf is hij zijn hele leven van de stilte geweest en hij zal zijn innerlijke gesprek met God niet laten verstoren door aardse tweets. Voor moderne malligheden heeft hij zijn personeel.