Tel Aviv - Het was op een van die hete zomerdagen, zo'n dag dat alles bedorven is - we zouden het hondsdagen noemen - dat hij haar tussen de passievruchten van de groenteman zag en zin kreeg. Niets bijzonders natuurlijk, dat gebeurt elke dag, zij het dat hij zich voorstelde als Doedoe (een afkorting van de joodse naam David). Nog steeds een gewoon verhaal. Dat hoor je iedere dag in Israël, zij het dat zij haar benen spreidde.
Ook niet interessant, dat doen miljoenen vrouwen dagelijks, zij het dat hij getrouwd bleek te zijn en drie kinderen had, terwijl zij dacht dat ze de man van haar leven gevonden had. Goed, dat overkomt vrouwen, zij het dat hij het na die ene wip voor gezien hield. Je haalt je schouders op? Je hebt gelijk, dat overkomt de besten, maar… uh… hij is een Arabier en ook nog moslim.
‘Waaaat?’ schreeuwde een aanzienlijk deel van joods Israël verbijsterd. ‘Bah. Wat een viezerik.’
‘Als ik geweten had dat hij Arabier was, dan had ik nooit mijn benen gespreid’, zei het slachtoffer snikkend. ‘Natuurlijk niet, meisje’, beaamde de rechter vaderlijk alsof het een wet van Meden en Perzen is dat een jodin nooit toestemming zou geven aan een Arabier om haar te penetreren. Seks zonder toestemming is tenslotte… ‘Verkrachting’, vonniste de rechter.
Beelden uit een ver verleden komen boven. De VS in de jaren vijftig en zestig. Rassenrellen, Martin Luther King, Afro-Amerikanen die stalles zaten in de bioscoop. In Israël is de situatie echter niet zwart-wit. Volgens rechter Elyakim Rubenstein deed de dader, Sabbar Kashur, zich voor als een jood. En als iemand liegt over kritische zaken tegen een redelijke vrouw en haar daardoor het bed in krijgt, is dat verkrachting.
Die uitspraak leidde tot onduidelijkheid. Geldt die regel alleen voor mannen of ook voor vrouwen? Als een meisje zegt dat ze 25 is met het doel om seks te hebben, is dat dan verkrachting? En al die vrije seks met naamloze partners die vertellen dat ze koninginnen of prinsen zijn op de toiletpotten van discotheken in Tel Aviv? Aanranding? En wie randt wie dan aan?
‘Ik zei alleen maar dat ik Doedoe heette - zo noemt iedereen me hier - en ze genoot ervan.’
Doedoe kreeg twee jaar huisarrest en moest tienduizend sjekel schadevergoeding aan het slachtoffer betalen. Maar er is licht aan het einde van de tunnel. Terwijl zijn beroep nog in behandeling is, verwijderde de Hoge Raad zo'n anderhalf jaar later de elektronische boei van Doedoe’s been, want hij krijgt misschien strafverlaging. Dus toch straf? Maar hij heeft het meisje niet verkracht?
Ach, het zij zo. Een Arabier blijft tenslotte een Arabier, ook al heet hij Doedoe.