Hij is een martelaar. Zijn kwaal kon in geen enkel ziekenhuis worden behandeld. Overal wemelde het namelijk van de synthetische troep die hem alleen maar zieker maakte. De doktoren hebben ons uiteindelijk een grot in de Himalaya aangeraden, ver van de beschaving. Wij wonen hier nu al meer dan dertig jaar, maar nu wil onze Rinus plotseling terug tussen de mensen. Hij zegt dood te willen opdat hij de schuld van de chemische industrieen op zijn schouders kan laden.
Deze Open Brief is de laatste poging van mijn vrouw en mij om de mensheid van het besef te doordringen dat men op de verkeerde weg is. Het is beslist geen eigenbelang dat ons drijft. Wat wij vragen is: Red uzelf door onze Rinus te redden. Pas als voor hem de aarde leefbaar wordt is het gevaar van de apocalyps geweken.
Wij, mijn vrouw en ik, hebben helaas geen leger tot onze beschikking om u te overtuigen. Wij beschikken slechts over de allergieen van ons kind, allergieen die morgen de uwe kunnen zijn. Het gat in de ozonlaag is inmiddels zo groot als Europa, lazen wij in ons dagblad. Ondertussen zal dit gat wel groter zijn geworden, want de post bereikt ons hier, hoog in de bergen, vaak pas na maanden.
En nog iets: Geloof vooral niet dat u met wereldvreemde individuen te maken hebt. Ook wij hadden ooit onze ijskast, een televisietoestel plus een wasmachine en ook wij deden onze boodschappen bij de Makro.
Het mag onwaarschijnlijk klinken, maar de Messias is voor een keertje geen popster of voetballer, maar uw aller allergische Rinus.