Rome - Silvio Berlusconi gaat niet op vakantie. Het is een troostrijke gedachte voor al die Italianen die ook niet op vakantie kunnen vanwege de crisis. Ook Berlusconi werkt de maand augustus gewoon door, zij het vanuit een adembenemend middeleeuws kasteel in de buurt van Rome aan de Via Flaminia.
Tor Crescenza heet het, en Berlusconi heeft het gehuurd van de adellijke familie Borghese, die er al lang niet meer woont. Het is een kasteel voor al uw feesten en partijen, je kunt er trouwen (zoals Roma-stervoetballer Francesco Totti), films opnemen, of een regering proberen te redden, zoals premier Berlusconi.
De breuk met Judas Gianfranco Fini, de postfascistische bondgenoot die zich mettertijd tot ‘communist’ (de term is van Berlusconi) heeft ontwikkeld, kost hem de meerderheid in het parlement. Acht gedeputeerden zouden er maar nodig zijn om de parlementaire meerderheid van 316 weer te halen. Maar echt lekker ruim zit je dan toch niet meer in je vel, terwijl dat tot nog toe in zowel de senaat als in het parlement het geval was voor Berlusconi’s Popolo della Libertà. Bijna iedere wet, bijna iedere beslissing, kon de pdl er de afgelopen twee jaar moeiteloos doordrukken met een geblindeerde stem. De amendementen van de oppositie werden überhaupt nooit besproken, want er was een overtuigende meerderheid in beide kamers.
Daarom zal Berlusconi zijn gehuurde kasteel deze maand vooral gebruiken om de 33 ‘finiani’ (de mannen die meegaan met de voorzitter van het parlement, Fini) uit te nodigen voor een goed gesprek. Zinnetjes als: ‘We denken aan een nieuwe rol voor jou’ of ‘Besef dat Fini jullie heeft verneukt’ zijn de inzet. De macht is de macht, en dat weten de postfascisten heel goed. Ze gaan het echt niet redden met de schizofrene Fini die alle sympathie van zijn Mussolini-achterban heeft verspeeld en zich nu op het in Italië niet-lonende pad van ‘de beschaving’ poogt te begeven. Je kunt niet via Berlusconi aan de macht komen en dan na zestien jaar ontdekken dat hij niet deugt omdat hij de democratische regels aan zijn laars lapt.
En Silvio Berlusconi weet dit als geen ander. Mocht de solidariteit met Fini dusdanig zijn dat hij niet tot een overtuigende meerderheid komt, geen probleem. Dan gewoon weer nieuwe verkiezingen, die Berlusconi gewoon weer zal winnen. Want het Italiaanse volk, dat is hij.