Homofiele jihadistische nazi in de outdoors-look. Dat werk.

Je ziet ze overal. De uniformen van het doordachte casual. Hele Apple Stores en Coffee Company’s vol met potsierlijk uitgedoste klonen.

Wie trekt er aan de bel? Ja ik, maar ik doe er niet toe. Zeker niet in die kringen. Ik ben niet hip of happening.

Maar welk invloedrijk stijlicoon krijst het een keer uit: ‘Jullie lijken allemaal op jihadistische nazinichten, stelletje domme provincialen!’

Wie houdt ze de lachspiegel voor? Umberto Tan? Alexander Klöpping? Jennifer Lawrence? De Coen brothers? Lionel Messi? Wie neemt de stap?

Uit wat voor elementen is de look opgebouwd en waar kwamen ze vandaan? De opgeschoren nekken komen uit de jaren 33-45, dat is duidelijk. De bontkraagjes waren er al eerder ingetuind. En nu de designkoffie drinkende kosmopolitische gadgetfreaks.

Dan de baard. Jihadisten zei ik net, maar ik denk eerder dat die Spartaanse alfanichten uit 300 de inspiratiebron waren. Ook al geen frisse hoek dus, zacht gezegd. Sparta was zo’n beetje de eerste moderne fascistische samenleving uit de geschiedenis.

Niet alleen ziet het er allemaal niet uit, het is allemaal ook nog eens geïnspireerd op zo’n beetje de vreselijkste culturele stromingen en ideologieën uit het heden, de moderne geschiedenis en de Oudheid.

Wie gaat al die jonge lui dat vertellen?

Ook het Duitse voetbalelftal heeft nogal wat spelers met die uitdossing. Duitsers nota bene. Die zouden toch gvd beter moeten weten. Zou de opgeschoren look daar niet even verboden moeten zijn als Mein Kampf of de Hitlergroet?

Zou ik er voor een miljoen een maand zo bij willen lopen? Eh… Ik ben een straatarme arthousefilmer… dus een miljoen…

Ik moet elke maand mijn huur en al die blikjes kattenvoer bij elkaar schrapen met lezinkjes, gastdocentschappen en dit soort schrijfsels… Dus een miljoen… Het is wel een volle maand… Een maand. Een miljoen en dan binnen zitten een maand… En een maand van je leven binnen zitten is best een ding als je al vijftig bent. Want over een jaar begint de aftakeling, dus dan hebben we het wel over een procent of acht van mijn nog resterende jeugd. En wie zegt dat het niet in een maand weer aan- en uitgegroeid is… Dan zou de tondeuse er overheen moeten. Alles er even af, dus ook het tapijtje bovenop. Maar dan heb je opeens weer een ander soort fascistenkapsel. Daar schiet je dan ook niets mee op.

Dan tijdelijk een wollen mutsje erop? Ook binnenshuis. Maar ja, dat wollen mutsje binnenshuis dragen zij nou juist ook. Onder elk wollen binnenshuismutsje zit toch vrijwel zeker de opgeschoren nek met het plagje erboven. En een wollen mutsje binnenshuis, dat is op zich al idioot. Een wollen muts binnenshuis is als op schaatsen een zwembad in springen of te paard de tram in proberen te stappen.

Een miljoen… Het is veel… Maar nee, ik zou het niet doen. De hipsterlook. Als ik echt omhoog zit verkoop ik liever een niet vitaal orgaan voor een ton.