In deze reclamespot spreekt Hitler de massa toe. Het Turkse publiek hoort een Turk die Hitler nasynchroniseert en net zo driftig als Hitler schreeuwt: ‘Als man draag je toch ook geen vrouwenkleren? Gebruik daarom een echte mannenshampoo, gebruik Biomen.’

Een week lang heeft ‘Hitler’ zijn shampoo kunnen aanprijzen op de Turkse televisie. Het grote publiek vond het best en, enkele columnisten daargelaten, de Turkse pers ook. De Turken hebben namelijk geen problemen met de wereldvisie van Hitler, en dus ook niet met zijn voorkeur voor een shampoo.

In een paar jaar hebben dertien Turkse uitgeverijen Mein Kampf gedrukt. En niet voor niets hebben ze de drukkers overuren laten maken: de Turken hebben meer dan een miljoen exemplaren gekocht van dit boek. De crisis tussen Turkije en Israël, die ontstond toen Israël een Turkse vloot met hulpgoederen aan de Gaza tegenhield en negen Turken doodde, heeft zonder twijfel bijgedragen aan de Turkse belangstelling voor het werk van Hitler. Steeds meer mensen hoor je zonder enige schroom verkondigen dat Hitler ‘te weinig’ joden heeft uitgemoord.

De reclamespot met Hitler werd echter na een week wel teruggetrokken door zijn bedenker. Deze reclameman verdedigde aanvankelijk zijn spot door te zeggen dat Biomen dankzij hem en Hitler veel meer naamsbekendheid had dan voorheen en dat hij dus prima werk heeft geleverd. Enkele dagen later krabbelde hij echter terug en liet weten dat hij de joodse gemeenschap in Turkije niet langer wenste te kwetsen en de reclamespot niet meer zou draaien.

Wie deze man daadwerkelijk heeft overgehaald om Hitler van de buis te halen blijft in het ongewisse. Maar dat de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog de Turkse man op straat helemaal niets doen, is weer eens bewezen. En dat de onbekende mannenshampoo garen heeft gesponnen bij het geschreeuw van Hitler, daar bestaat ook geen twijfel over.