Wang Bing, Father and Sons, 2014 © Wang Bing / Courtesy of Galerie Paris-Beijing

Bewegend beeld is bezig aan een opmars in de kunst: beeldend kunstenaars maken steeds meer films en filmmakers verschijnen steeds vaker in het kunstmuseum. Op het grensgebied van kunst en film introduceerde EYE Filmmuseum samen met het Paddy & Joan Leigh Fermor Arts Fund in 2015 een unieke prijs: de EYE Art & Film Prize. In de tentoonstelling dit voorjaar komen de eerste drie winnaars bij elkaar: Hito Steyerl, Ben Rivers en Wang Bing.

In deze speciale bijlage, een samenwerking tussen EYE Filmmuseum en De Groene Amsterdammer, vindt u onder meer portretten van de laureaten, alle drie geëngageerde kunstenaars, en een bijdrage over Chris Marker, de pionier van het filmessay en inspiratiebron voor onder meer Hito Steyerl. Zij werd onlangs uitgeroepen tot machtigste persoon van de kunstwereld, maar ziet zichzelf op de eerste plaats als filmmaker. Haar videowerken zijn meeslepende verhalen vol feit en fictie, met duizelingwekkende afgronden door hun overgave aan de hedendaagse informatie-overload.

De experimentele films van Ben Rivers bevinden zich eveneens ergens in het gebied tussen documentaire en fictie. Ze verkennen levens die zich buiten ons vizier afspelen. En Wang Bing vertelt in een café in Parijs over de mensen in zijn films, Chinezen uit alle klassen. Dat de films zelf niet in China te zien zijn, is voor hem uiteindelijk bijzaak. ‘Een documentaire gaat langer mee dan een mens’, vertelt hij. ‘Een goede film zal ooit zijn betekenis krijgen.’