‘Meneer de minister, is dat niet wat grof?’ vroeg Jauch. ‘Ik wil er kort over zijn’, antwoordde Varoufakis. ‘Dat filmpje is een fake. Ik vind het een schande dat u daarmee komt aanzetten.’ Jauch keek beteuterd. De andere gasten in zijn talkshow zetten ongelovige gezichten op. Maar het kwaad was al geschied. Varoufakis stond te kijk.

Dat stond hij toch al in de ogen van de Duitsers. Met zijn privé-foto’s in de Paris Match, die een luxeleven zouden laten zien, met zijn stropdasloze uitdossing, zijn handen in zijn zakken en zijn veel te perfecte Engels, dat geen Duitser hem nadoet.

Totdat een dag later Jan Böhmermann, een jonge satiricus, met een heel ander verhaal kwam. Hij wond zich erover op dat Duitsland zo verongelijkt doet wanneer iemand de natie beledigt. ‘We hebben in de vorige eeuw twee keer Europa vernietigd, maar als er iemand een middelvinger naar ons opsteekt, flippen we daar enorm op.’

In zijn tv-programma Neo Magazin Royale legt Böhmermann uit hoe hij het filmpje uit 2013 heeft gemanipuleerd. De opname stamt uit Zagreb, van een conferentie over subversieve economie. Varoufakis was er spreker. Böhmermann doet alsof hij de originele beelden laat zien. Geen middelvinger te bekennen. Dan laat hij zien hoe hij met zijn team de middelvinger er zogenaamd in heeft gemonteerd. Inclusief een gesprek met de man die de vinger leverde. En met de video-editor, die uitlegt hoe hij de schaduwen heeft gecorrigeerd zodat de beweging niet meer van echt was te onderscheiden. Wat een lol moeten ze daar op de redactie hebben gehad!

De baas van Böhmermann, Norbert Himmler, chef van de publieke omroep ZDF waarvan ZDF-Neo een jongerenafdeling is, zei met een on-Duits gevoel voor understatement: ‘Ik denk dat we Neo Magazin Royale voortaan maar een satirische uitzending moeten noemen. En nee, ik denk niet dat we Böhmermann zullen vragen het journaal te gaan presenteren.’

Ondertussen weet Duitsland nog altijd niet wat de waarheid is. Heeft Varoufakis nu wel of niet zijn middelvinger naar de Duitsers opgestoken? Böhmermann noemt het filmpje inmiddels ‘de fake van een fake van een fake van een fake’.