De representatie van (hoogopgeleide) Nederlanders met een migratieachtergrond zet flink door, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Hoe maken we ruimte voor diversiteit zonder af te doen aan de individuele eigenheid?

De sprekers van de avond, variërend van onderzoekers, experts en mensen uit de (sub)top van het bedrijfsleven, zochten vanuit verschillende invalshoeken naar antwoorden. Journalist Froukje Santing stelde dat het belangrijk is om de biculturele ervaringswereld eerst te begrijpen voordat je overgaat tot verklaren. Topman van Shell, Kenan Yildirim, benadrukte de eigen verantwoordelijkheid, en dat je je niet aan de hand van je identiteit dient te profileren. Alternatief: ‘Wees iets meer alert, iets meer assertief, en de beste.’ Terence Guiamo (PwC) wees nadrukkelijk op de rol van de werkgever en sprak zich uit voor een integraal diversiteitsbeleid, bestaande uit commitment, leiderschap en meetbaarheid in alle lagen van een organisatie.

In de praktijk zijn er soms lastige dilemma’s. Wat is in het bedrijfsleven bijvoorbeeld een rechtvaardige selectie en hoe promoot je zonder vooroordelen biculturele medewerkers? En hoe kunnen bedrijven voorkomen dat deze talenten na een paar jaar niet weer afhaken? Assmaa Kammite, loopbaancoach, en Leyla Kasirga, business developer bij ABN AMRO, wezen op diepere verklaringen, zoals de moeilijkheid om aangeleerde waarden als bescheidenheid en respect voor hiërarchie een plaats te geven in de horizontale en mondige Nederlandse werkomgeving.

De avond eindigde niet zonder een waarschuwing van Yildirim. Hij sprak zich met overtuiging uit voor een middenweg voor de aanpak van de diversiteitskwestie. Hij is dan ook geen voorstander van activisme en de slachtofferrol. Alles sprekers waren het over een ding eens: het bevorderen van diversiteit is per definitie een gezamenlijke uitdaging.