Sylvia Kristel en hij begonnen in dezelfde tijd aan hun carrière, met dat verschil dat Kristel de Turkse jongens heeft gered uit de klauwen van deze man die in al zijn films het niveau van de viezerik niet kon ontstijgen. Nu hij 76 is, willen zijn vrienden nog altijd horen hoe hij achter al die vrouwen aanzat.

Het nieuws over de dood van Sylvia Kristel heeft in Turkije weer eens aangetoond wie de leiding heeft van de landelijke pers. Voor deze mannen die ouder zijn dan veertig en bepalen wat de inhoud van de kranten wordt, was de dood van Kristel wereldnieuws. De Utrechtse sierde de voorpagina’s van de landelijke kranten, vaak met twee foto’s: eentje als jonge Sylvia die haar amper bedekte jonge lijf toont en een andere als Kristel in de zestig, de ex van schrijver Hugo Claus. Het was de afscheidsgroet van de Turkse krantenbazen aan de vrouw die hun heeft geleerd dat seks niet pervers hoeft te zijn.

‘Ze heeft ons bij de arm genomen en ons naar de wereld van de erotiek geleid’, schrijft een columnist: ‘Ik was veertien toen ik haar voor het eerst zag. Voor mannen van mijn generatie was ze de eerste vrouw wier naakte lichaam we zagen. Ze heeft ons in de veronderstelling gelaten dat alle vrouwen net als zij konden zijn. Nu zijn we te oud om nog in die droom te geloven. De Turkse mannen hebben hun eigen Sylvia nooit kunnen vinden.’

Sylvia Kristel bracht alleen op het witte doek de seksuele revolutie naar Turkije. De jongens bij wie zij heel wat extra puistjes op de wang veroorzaakte, zijn het wachten op de echte seksuele bevrijding moe. Met de dood van Kristel is ook hun hoop een bittere dood gestorven.

De allereerste Turkse softpornoster laat intussen aan de rakitafel zijn vriendjes schateren. Er vallen namen van actrices die voor de camera’s nimmer hun onderbroek of bh uitdeden en altijd net op tijd wisten weg te vluchten voor zijn grijpgrage vingers. Vooruit, hij likte wel eens aan een buik. Maar gelukkig nooit die van Sylvia.