De Britse Kaiser Chiefs doen op Yours Truly, Angry Mob nog eens dunnetjes over wat ze op Employment al deden: toegankelijke popmuziek maken, zonder kapsones en met een hoog meezinggehalte. Daarbij snoepen ze gretig uit de pot die begin jaren tachtig gevuld werd door bands als The Jam en Madness en daarvoor door The Beatles en The Kinks. En met succes. Een festival waar I Predict a Riot of Oh My God niet gedraaid wordt is nooit helemaal geslaagd. Employment was onweerstaanbaar fris, opgewekt en goed voor ontelbare luisterbeurten; Yours Truly, Angry Mob gaat vrolijk verder waar de band gebleven was. Nieuwe paden of zelfs kleine zijweggetjes worden niet ingeslagen. Dat leidt in journalistenland meestal tot een scheiding der kampen. Het ene ziet de band als jong talent dat te weinig progressie boekt. Het andere vindt dat de band stabiel en constant presteert en ‘overeind blijft’.
Voor beide standpunten valt in dit geval wat te zeggen. Het album overtreft Employment niet, maar doet er evenmin veel voor onder. De meeste nieuwe nummers zijn wat minder scherp en hoekig, maar wijken in stijl verder weinig af van de oude. Geen liedje van de twaalf is echt beter. Daar staat tegenover dat de refreinen van Ruby of Everything Is Average Nowadays net zo hard kunnen worden meegebruld als eerdere hits. Ook nummers als The Angry Mob en I Can Do It Without You zijn even aanstekelijk als het vorige werk.
Bij My Kind of Guy en Retirement vallen de vergelijkingen op met Blur uit de tijd van Parklife. Net als Damon Albarn vertelt Wilson graag over het leven van alledag: ‘On returning to the North again/ Everybody has to talk on the train/ And if you’ve got nothing that’s clever to say/ Nobody listening to you anyway’ (I Can Do It Without You). De teksten waarin hij mijmert over zijn tienerperikelen zijn minder gelukkig. Ze komen vooral knullig en zeurderig over: ‘I remember nights out when we we’re young/ They weren’t good, they were rubbish…/…Standing outside nightclubs in the snow…/…they let all the girls in from the year below’ (Highroyds). Het zijn kanttekeningen bij een album met opnieuw een hoge amusementswaarde. De Kaiser Chiefs doen goed waar ze goed in zijn. Niet meer en niet minder.

Kaiser Chiefs, Yours Truly, Angry Mob (B-Unique/Universal).
Paradiso, Amsterdam, 29 en 30 mei (uitverkocht)