De Gay Pride Parade is weer geweest. Dus eerst maar eens terug naar 1998. Volkskrant-columnist Gerry van der List krijgt het halve land over zich heen omdat hij zich in harde bewoordingen uitlaat over de ‘weerzinwekkende levensstijl’ van ‘de homo’s’. Dit naar aanleiding van het ‘homopretpark’ dat Amsterdam tijdens de Gay Games was, en de onverbloemde teksten van wijlen Pim Fortuyn en idem Frans Haks over hun plezier in dark rooms en parken bij nacht. Van der List was – net als zo’n beetje de rest van de wereld – nog onkundig van de stevige geneesmiddelen die de koran hiervoor in de aanbieding had. Wanneer homo’s maar niet zichtbaar waren met die ‘weerzinwekkende levensstijl’, dan was het al heel wat. Van der List sloot zijn stukje dan ook af met de zin ‘Opgeruimd staat netjes’ – wat door de homobeweging ook als stevig werd geïnterpreteerd, namelijk als een minder subtiele verwijzing naar de praktijken van de nazi’s.

Nu, in 2007, schrijft Gerry van der List, inmiddels in Elsevier, dat álle ambtenaren homo’s moeten trouwen. Ook wanneer ‘homofobe’ ambtenaren overtuigde christenen zijn met gewetensbezwaren tegen het homohuwelijk. Waarom deze koerswijziging pro-homo? Allerlei antwoorden zijn denkbaar. Omdat hun ‘weerzinwekkende levensstijl’ ophoudt wanneer ze elkaar het jawoord geven. Omdat ook overtuigde moslims graag op homo’s afgeven (‘met het hoofd naar beneden van het dak’) en je beter niet met hen in één kamp gevonden kunt worden. Kiest u zelf maar.

Hoe dan ook, emancipatie gaat met horten én met stoten en daarom is het mooi dat Van der List aan beide meewerkt. Maar ondertussen groeit de laatste maanden de zorg over een toename van geweld tegen homo’s wel. Het potenrammen neemt weer toe, volgens belangenorganisatie coc, al valt over de cijfers te twisten. Ook op middelbare scholen hebben homoseksuele leerkrachten het bij vlagen moeilijker dan voorheen. Meestal zijn er bij de gerapporteerde incidenten allochtone jongeren betrokken. Vanwege de zorg over dat geweld had de Gay Pride Parade, de afgelopen week in Amsterdam gehouden, ook een ‘serieuze boodschap’. Namelijk dat het afgelopen moet zijn met het geweld tegen homo’s. Alle kranten maakten melding van deze ‘serieuze boodschap’.

Maar hoe serieus kan de boodschap op zo’n parade zijn? Dansende blote mensen varen met een lapje leer om hun achterste door de Amsterdamse grachten – mede mogelijk gemaakt door Shell, ing en het hoofdstedelijk gemeentebestuur. Rondrennen als de tienmiljoenste in slechts een snor gehulde zeeheld, het is inderdaad óók een vorm van emancipatie. En wie heeft moeten vechten om uit de kast te komen is het van harte gegund. Maar je hoeft toch niet doorgeleerd te hebben om te snappen dat deze ‘cultuuruiting’ alleen begrepen wordt door mensen die sowieso al in vrede leven met de seksuele voorkeur van hun buurman of -vrouw? Naar Schokland ga je wanneer je vóór ontwikkelingssamenwerking bent, naar de Gay Parade wanneer je van homo’s en bier houdt. Voor al die jongens die omhoog zitten met hun identiteit en de verwachtingen van hun familie of die gewoon veel te agressief zijn, mag je toch op een ander medicijn hopen dan een zoveelste festival voor een reeds lang overtuigde achterban.

Gerry van der List verwoordt kundig de burgerlijke moraal: hoe minder je op mij lijkt, hoe minder je deugt. Wie met een metershoge spuitende plasser door de gracht vaart, in de verwachting dat de boodschap ‘piss off met je intolerantie’ aankomt bij zijn tegenstanders, verwoordt dezelfde moraal, maar dan echt lullig.