São Paulo – ‘Duivels’ noemde pastor Feliciano, de nieuwe voorzitter van de mensenrechtencommissie in het Braziliaanse parlement, zijn voorgangers afgelopen week. Feliciano, die door een politieke herschikking plotseling tot voorzitter werd verkozen, is tegen het homohuwelijk en tegen een wetsvoorstel dat homohaat moet bestrijden.

Ondanks alle protesten weigert hij af te treden. ‘Ik vergelijk mijn situatie met die van Martin Luther King, een martelaar, een held. Ook hij was een pastor, net als ik’, reageerde Feliciano op Twitter: ‘Ik dank degenen die mij uitschelden, me zwartmaken, want zonder jullie zou ik niet lijden. Mijn lijden laat mij bidden en huilen en wanneer ik huil brengt Hij mij troost. God zegent jullie.’

Feliciano zegt dat Brazilië gebukt gaat onder de dictatuur van de homoactivisten. Tegen ‘homofielen op zich’ heeft hij niets, verklaarde hij de afgelopen dagen. ‘Ik heb zelfs homofiele vrienden.’ Maar hij wil ‘de vrijheid hebben om te prediken tegen homoseksualiteit’, ‘de smerigheid van de homoseksuele gevoelens die leiden tot haat, misdaad en afwijzing’.

Daarnaast wordt Feliciano, sinds 2010 parlementslid, beschuldigd van racisme, omdat hij in 2011 zei: ‘Het Afrikaanse continent is vervloekt door heidens gedrag, occultisme, misère en typische ziektes van daar: ebola, aids en honger.’ Een uitspraak die hij afgelopen week herhaalde, met de verklaring dat het slechts een ‘theologische stelling’ is, op basis van het bijbelse ‘feit’ dat ‘Noach zijn zoon Chaïm vervloekte en naar Afrika stuurde’.

Zijn benoeming tot voorzitter van de mensenrechtencommissie is het resultaat van een politieke deal van de centrum-linkse regeringspartij PT, die het voorzitterschap sinds 1995 vrijwel constant in handen had. PT verdedigt traditioneel de rechten van homoseksuelen in het doorgaans conservatieve parlement. Maar deze keer koos de partij drie andere commissies en liet de mensenrechten over aan Feliciano’s christelijke partij psc.

Door zijn voorgangers ‘duivels’ te noemen loopt Feliciano nu het risico te ver te zijn gegaan en door de ethische commissie op het matje te worden geroepen. Zelfs voor veel christenen is Feliciano te gortig: ‘Hij denkt dat hij slachtoffer is, dat hij Jezus Christus is’, verzuchtte de afgevaardigde Hugo Leal van de psc. Maar Feliciano is zeker niet van zins om vrijwillig op te stappen. Zoals zijn vice-voorzitter haarscherp zei: ‘Degene die profijt heeft van al deze polemiek is Feliciano zelf, die er bekendheid mee wint.’