Wie een religie, God of profeten bespot, hangt celstraf boven het hoofd.

Een greep uit de geplande veranderingen in de verouderde Marokkaanse strafwet (1962) van Marokko die het ministerie van Justitie vorige maand bekendmaakte. Minister Mustafa Ramid wil veertig artikelen schrappen, niet minder dan 187 artikelen toevoegen en ruim vijfhonderd artikelen aanpassen.

Sinds de bekendmaking rollen voor- en tegenstanders over straat. Vooral op sociale media is de kritiek hard. Facebookers en twitteraars zien de aanpassingen als een conservatief stempel van de islamitische pjd, de regeringspartij van minister Ramid en premier Benkirane. En dat is heel goed, zeggen de voorstanders: Marokko is een islamitisch land en dat moet zichtbaar blijven in de strafwet. Het aan de pjd gelieerde weekblad At Tajdid schrijft dat ‘liberalen’ onder het mom van universalisme ‘keuzes willen opleggen die Marokkanen jaren geleden al hebben afgewezen’.

Columnist Saâd Benmansour van de krant Aujourd’hui schrijft dat Ramid waarschijnlijk ‘de meerderheid van de Marokkanen vertegenwoordigt’. Maar, voegt hij eraan toe: ‘Wie zou vijftig jaar geleden hebben gedacht dat Marokko een aantal taboes zou hebben doorbroken, zoals met de hervorming van de familiewet die in 2004 meer rechten gaf aan vrouwen? Waarom nu niet opnieuw een paar taboes slechten?’

Want dat is wat critici vrezen; dat het stempel van de pjd de komende veertig, vijftig jaar onuitwisbaar op de maatschappij wordt gedrukt. De grootste vrees zit ’m in de beperking van individuele vrijheden. Homoseksualiteit, overspel, het drinken van alcohol, het blijft allemaal illegaal. Niet dat de politie actief op die overtredingen jaagt. Maar volgens critici kunnen autoriteiten dergelijke overtredingen elk moment uit de kast trekken om mensen met een onwelgevallige mening op te sluiten.

‘Voor wat betreft individuele vrijheden en de vrijheid van meningsuiting is dit een stap terug’, zegt Boubker Largo, voorzitter van de Marokkaanse Organisatie voor Mensenrechten. Er zijn ook goede veranderingen, zegt hij: er komen (zwaardere) straffen te staan op ‘geforceerde verdwijningen’ (illegale gevangenneming door de staat) en martelen. ‘Maar abortus blijft verboden, terwijl de discussie over dat onderwerp juist nu gaande is. En we zijn voor afschaffing van de doodstraf, maar ook die blijft bestaan.’