De hongerstakende pkk’ers in Turkse gevangenissen hebben drie eisen: onderwijs in hun eigen taal, erkenning van het Koerdisch als officiële taal in de rechtbank en opheffing van de isolatie van de gevangen pkk-leider Abdullah Öcalan. De Turkse media hebben hun actie lang verzwegen, maar nu de eerste hongerstakers bijna twee maanden lang voedsel hebben geweigerd en de berichten blijven binnenstromen over gevangenen in kritieke toestand schrijft en praat men over de Koerden die hun ‘levens opofferen voor Öcalan’.

Gaan de honderden Koerden werkelijk in de voetsporen treden van de tien ira-leden die in 1981 door hun hongerstaking in een Engelse gevangenis om het leven kwamen, of moeten de Turken hun premier geloven en dit alles met een korreltje zout nemen? Erdogan lijkt in zijn onwil om toe te geven in ieder geval op Margaret Thatcher. Volgens hem laten de gevangenen zich voor het karretje van Koerdische politici spannen en houden ze het vasten tot de dood slechts korte tijd vol. En buiten de gevangenissen werken de Koerdische politici grote maaltijden met lamskebab naar binnen, aldus de premier.

Terwijl de bezorgde families van de hongerstakers bij de gevangenispoorten wacht houden en moeders melden dat hun zonen in de fase zitten dat de lichamen voor altijd zijn beschadigd, laat de pkk weten beledigd te zijn door de uitlatingen van Erdogan. De pro-pkk-parlementariërs die beschuldigd zijn van het eten van lamskebab beraden zich nu op een gezamenlijke hongerstaking onder het dak van het Turkse parlement. Daarnaast laat de aan de pkk gelieerde pers weten dat alle pkk-gevangenen, zo’n tienduizend, mee gaan doen aan de honger­staking. Zo wil men laten zien dat Erdogan liegt.

Intussen werkt het ministerie van Justitie aan een wet die het mogelijk maakt dat Koerdische gevangenen hun verdediging in rechts­zaken in het Koerdisch kunnen doen. De andere twee eisen, onderwijs in eigen taal en meer vrijheid voor Öcalan, zijn door de Turkse premier als ‘onmogelijk’ bestempeld. Voedsel zal dus nog even taboe zijn in de Turkse gevangenissen.