Zo is de rol van de heer Gonsalves in het voormalige Nieuw-Guinea bekend geworden. Schietgraag en dol op disciplinaire straffen en het uitvoeren ervan.
De heer van Randwijck kennen we door de IRT-affaire, waarin hij samen met de heer Hirsch Ballin een weinig fraaie rol heeft gespeeld. Hij heeft ook geen scrupules gehad om een brief aan de minister waarin hij een spreekverbod aan de heer Nordholt opgelegd wilde zien, zelf te laten uitlekken.
Dat het OM, zoals het in de wandeling wordt genoemd, als geheel niet optimaal functioneert, is overduidelijk. Grote achterstanden, vormfouten en een enorme werkdruk zijn hier schuldig aan.
Wat is het dan een plezier om te constateren dat minister Sorgdrager het hoofd van de BVD, de heer Docters, tot hoofd van de procureurs-generaal heeft gebombardeerd! Niet die Gonsalves die erop zat te vlassen. Niet een lekkende p. g. die de IRT-affaire op anderen probeerde af te schuiven, maar de man die bekend is geworden vanwege zijn reorganisatietalent. Zijn grote kennis van de geheime organisaties in ons land, zowel criminele als niet-criminele, zijn vermogen om jong talent onder studenten te werven als verklikkers, zijn inzet om mensen te laten benaderen door gleufhoeden, liefst in cafes, teneinde ze om te kopen of informatie te laten verstrekken, zijn manier van mensen verdacht maken, perfect!
Ik zie de toekomst van de procureurs-generaal en van het OM vol vertrouwen tegemoet. Hier komt geen ruzie van, hier volgen geen insinuaties naar collega’s, hiermee is het afgelopen met de onthullingen. Alles wordt opgeschoond, let op mijn woorden.