Wat een geluk. Nederland is voor het komende Europees kampioenschap voetbal ingedeeld in een zware poule, met Italië, Frankrijk en Roemenië. We staan al te popelen om tegen ze te spelen. Van Nistelrooy en consorten hebben beloofd dat ze tegen ‘echte’ tegenstanders veel beter zullen spelen dan tegen de dwergen in de kwalificatieronde. Er komen mysterieuze krachten vrij.

Bovendien krijgt de BV Nederland een impuls. De vaderlandse economie profiteert namelijk van het EK, komende zomer in Oostenrijk en Zwitserland. Want dat is onderzocht. Nee, het is niet onderzocht, het is bekendgemaakt door de creditcardmaatschappij Mastercard, een van de grote sponsors van het toernooi.

Elke wedstrijd van het Nederlands elftal zal de economie 42 miljoen euro opleveren. De winst komt uit ‘de verkoop van kaartjes en reizen, eten en drinken, merchandising, advertentie-inkomsten en een toenemend gebruik van telecommunicatie en media’. Mensen zouden ook eten en drinken als er geen EK was, dus ze bedoelen excessief eten en drinken. Zuipen en vreten. Smakken en happen en een vette bek halen. Boeren en kwijlen. Schreeuwen en kotsen.

Want daar gaat het om. De economie profiteert van de transformatie die het Nederlandse volk ondergaat voor en tijdens het toernooi. Het verandert van een keurig, ingehouden volkje in een onbehouwen ziedende massa met schuim op de lippen. Het beest gaat los. De leeuw zal brullen. Collectief gaat men uit het dak. Fijn voor de economie.

We zien het dus al weer aankomen. Net als voorgaande jaren, maar dan erger. Een maand voor het begin van het toernooi begint het land oranje te kleuren. De straten. De huizen. En ten slotte de mensen. We hebben er zin in. En horen de kassa’s al rinkelen.

‘De mensen zetten alles op hun hoofd tegenwoordig’, zegt mijn moeder wel eens, en dat doen ze. Toeterhoeden en schreeuwpetten. En ze kopen pruiken. ‘Krulletjespruik oranje economy brandvertragend: 2,50 (excl. BTW)’. ‘Krulletjespruik rood/wit/blauw economy brandvertragend: 2,50 (excl. BTW)’. ‘Pruik oversized Afro oranje brandvertragend: 5,50 (excl. BTW)’. Of misschien wel de Funny Heidi Pruik (oranje).

Pluche leeuw oranje, 20 cm, 2 zuignappen. Glitter zonnebril oranje blister UV400. Mega zonnebril. 8-pands pet oranje Wilhelmus. Kerstmanmuts oranje met voetbal pompoen.

Kerstmanmuts oranje met voetbal pompoen.

De winst komt uit de merchandising. De fanartikelen. De infantiele parafernalia voor de tijdelijke voetballiefhebber. Zwaaisokken. Ondergoed met ballen. Condooms met Marco van Basten erop. Je ziet ze nu al in de rij staan, de mannetjes die een gat in de oranje markt zien en hun uitvinding, die hen in één klap steenrijk zal maken, in die markt willen zetten. Zulke mannetjes zijn er altijd op zulke momenten. De handelaartjes, die ergens munt uit slaan. Die een graantje meepikken. Hun kans grijpen en ergens een slaatje uit slaan. Met een Koevermans-pruik. De Arjen Robben-badmuts. Mega-oren oranje. Masker Hannibal Lecter oranje. Cheerball oranje. Zak met 12 schuimrubber neuzen oranje.

Mensen laten de Nederlandse vlag op hun wang tatoeëren. Vakanties naar Italië, Frankrijk en Roemenië worden afgezegd. Zullen ze van opkijken, op de camping in de Dordogne. Iedereen doet mee. Wilders en Verdonk maken als Geert & Rita het lied Trots op de Vrijheid van Nederland, dat meteen op 1 komt. Ze zingen: ‘Nederland, mijn vaderland/ Mijn hart is diep oranje/ Nederland, mijn vaderland/ Overwinnen, ja, dat kan je/ Nederland mijn vaderland/ Ik hou zo heel veel van je/ Nederland, mijn vaderland/ Binnenkort zonder koran, je/ bent mijn vaadste vaderland.’

Het Journaal wordt gepresenteerd door Philip Freriks met een oranje pruik op (Pruik punk oranje brandvertragend: 6,50).

Beesten. Brillen. Caps en petten. Eten en drinken. Punthoeden. Geluid en lawaaimakers. Halsartikelen. Kleding divers. Kostuums. Latexpruiken. Opblaasartikelen. Pruiken. Schmink. T-shirts. Sjaals. Versiering. Vlaggelijnen. Vlaggen en wimpels.

Ratel oranje. Toeter oranje plastic. Zak 6 sleutelhangers met voetbalfluitje. Sambabal oranje. Papieren toeter 50 cm oranje. Toeter uitschuifbaar groot. Party Roltongen 6x R/W/B. Klepper oranje. Latex tong oranje. Haarspray oranje. Bieropener met geluid. Muts leeuw. Boerinnekapje oranje/wit met oranje vlechten. Oranje kip hoed. Hoed gebraden kip oranje. Vikinghoed oranje. Romeinse helm oranje. Latex hoed uier oranje. Diadeem handjes Nederland. Hooligan pet oranje. Funny hanenkam rood/wit/blauw. Funny parapluhoedje oranje. Funny bierpul. Autoraamvlag rood/wit/blauw. Gouden kroontje. Grasveld 100 x 60 cm.