Zou Jacques Wallage wel eens naar FC Groningen-Ajax zijn gegaan? Ik heb hem er nooit over gehoord, althans niet over stigmatiserende spreekkoren. Wallage is zoals bekend burgemeester van Groningen. Eind vorig jaar beklaagde hij zich bij VVD-fractievoorzitter Jozias van Aartsen over uitspraken en standpunten van VVD-fractielid Ayaan Hirsi Ali. Dat deed hij overigens nadrukkelijk niet als burgervader, schreef hij.

Juist omdat hij als burgemeester niets had aan te merken op de uitspraken van Hirsi Ali begrijp ik waarom de burgemeester nog nooit een wedstrijd van FC Groningen tegen Ajax heeft stilgelegd. Of waarom hij na afloop nog nooit bij de KNVB of de voorzitter van FC Groningen publiekelijk heeft geklaagd over het gedrag van die sup porters na de jaarlijkse thuiswedstrijd tegen Ajax.

Wallage lijkt me geen fanatiek voetballiefhebber, dus zal hij wedstrijden van FC Groningen alleen als burgemeester en niet als supporter of privé-persoon bezoeken, denk ik. En de burgemeester, leert ons de affaire-Ayaan, klaagt niet. Dus ook niet als de supporters van Groningen massaal de scheidsrechter een vriend van de joden noemen — om me tot de meest sympathieke anti-joodse uitlatingen te beperken — op een moment dat de scheidsrechter een belangrijke beslissing in het voordeel van Ajax neemt.

Denk nou niet dat de joden alleen in het stadion van FC Groningen de moslims van onze maatschappij zijn, dat zijn ze in veel stadions, zoals we onlangs weer konden horen tijdens de uitwedstrijden van Ajax tegen ADO Den Haag en FC Twente.

Waar het me om gaat is dat Wallage en al die andere bezorgde bobo-geesten al meer dan twee decennia horend doof zijn als het gaat om verbaal geweld in stadions. Ze zijn doof voor wat ze niet willen horen, zoals zijn partijgenoot André van der Louw als voorzitter betaald voetbal van de KNVB na een bekerfinale van Ajax in Den Haag doof en blind was voor wat naar de toenmalige doelman Stanley Menzo van Ajax werd geroepen en gegooid.

Van der Louw prees na die schandelijke finale de enige storende factor in het stadion: het publiek.

Dus ook bij Wallage is er niets nieuws onder de politieke zon, hij hoort wat hij wil horen. En Wallage hoorde vorig jaar alleen Ayaan Hirsi Ali.