Islamabad – Wie heeft de dood van 48 tropische vogels, een Aziatische antilope, een hert en vier leeuwenwelpen in de dierentuin van Islamabad op zijn geweten? Tel daarbij de stervende bruine beer, de depressieve olifant en de zwaar verwaarloosde krokodil bij op.

‘Horror’ noemt advocaat Owais Awan de toestand in de Marghazar Zoo. Met een oppervlakte van dertig hectaren aan de voet van de Himalaya zou het een van de mooiste dierentuinen ter wereld moeten zijn. De hokken zijn echter vervallen en vervuild, de dieren krijgen nauwelijks genoeg te eten en de enige dierenarts is niet eens gespecialiseerd in wilde dieren.

Awan spande een rechtszaak aan vanwege het schenden van dierenrechten door het stadsbestuur en het management van de dierentuin. Al rept de grondwet niet over hun rechten. ‘Deze niet-menselijke wezens hebben net zo goed gevoelens’, zegt de advocaat.

Tijdens de rechtszaak klaagde de burgemeester slachtoffer te zijn van een politiek machtsspel. De huidige regering van Imran Khan weigert voldoende geld over te maken aan het stadsbestuur. ‘We hebben nauwelijks budget’, luidde ook het verweer van de directeur van Marghazar Zoo. ‘Er is alleen geld voor het personeel, het eten voor de dieren betalen we uit eigen portemonnee.’

De advocaat liet echter geheime video-opnamen maken en ontdekte dat de oppassers het vlees voor de leeuwen en beren mee naar huis namen en hun eten vervingen door melk en goedkope kip. Ze verdienden extra geld door dure medicijnen te vervangen door goedkopere. Met als gevolg dat struisvogels aan vogelgriep stierven. De advocaat heeft de rechter gevraagd de directeur op non-actief te stellen en de beer, de olifant en de krokodil naar betere opvangcentra in het buitenland te sturen.

De 32-jarige olifant Kaavan lijdt aan een zware depressie. Hij is al bijna zijn hele leven alleen. Even had hij een vrouwtje. Ze stierf na een ernstig verwaarloosde wond aan haar poot. Dierenorganisatie Free the Wild heeft aangeboden Kaavan naar een olifantenrehabilitatie in Cambodja te brengen, maar de dierentuin weigert de grootste attractie te laten gaan. ‘Kaavan is helemaal niet ziek’, zegt Umar, die al twintig jaar voor hem zorgt. ‘We hebben Sri Lanka, die hem ooit als diplomatiek cadeau gaf, om een vrouwtjesolifant gevraagd. Dan wordt hij vanzelf weer gelukkig.’ De rechter doet binnenkort uitspraak.