Paulien van Deutekom is wereldkampioen allround geworden, bij het schaatsen. Ze werd gehuldigd in ‘haar’ Gouda. Een grote krant schreef: ‘De 27-jarige allroundster werd in een cabrio over de Kleiweg naar de Markt gereden, waar ze werd toegejuicht door hordes fans. ‘Fantastisch’, zei ze tussen het ‘We Are the Champions’ door. ‘Schaatsen leeft echt in Gouda.’ Burgemeester Wim Cornelis benoemde Paulien tot ambassadeur van zijn stad. Cornelis: ‘Naast kaas, kaarsen en stroopwafels hebben we nu ook Paulien van Deutekom!’

Nederland is een klein landje, maar als het er op aankomt pakt het groot uit. We houden niet van helden, maar als iemand iets groots presteert, halen we alles uit de kast om hem of haar te huldigen.

Zo kreeg Paulien van Deutekom door twee schattige jongetjes een bloemetje aangeboden. Altijd een leuk gebaar, dat Paulien zeer op prijs stelde. Van kinderspeeltuinvereniging De Fijne Wip kreeg ze een door de kinderen zelf gemaakte tekening van een schaats. Ze zongen een lied: ‘Paulien, je hebt iets laten zien, voor ons ben je een held, en dat is al wat telt.’ De heldin nam de tijd voor dit welkomstlied en was in een opperbeste stemming.

Ook het zonnetje liet zich zien. De burgemeester hield een gloedvolle speech. Daarna gaf hij het woord aan de secretaris van de Goudse Kaasmakers Vereniging, die met rode konen van trots een nieuwe kaas presenteerde, gemaakt ter ere van de wereldkampioene. De kaas heet Pauliener Goud (40+) en ligt vanaf volgende week in de winkel als Pauliener Gouden Plakken.

In de kaasfabriek kreeg Paulien een rondleiding. De werknemers waren echter zo onder de indruk van dit hoge bezoek dat ze stopten met het maken van de kazen!

De inwoners van Gouda trakteerden Paulien op een zeer hartelijk en warm onthaal. Het leek wel Koninginnedag. Honderden rood-wit-blauwe vlaggen en oranje ballonnen. De burgemeester begeleidde de kampioene via de dorpskern langs de oude kade naar de sluis. In het Stroopwafelmuseum was er een ontmoeting met enkele wafelbakkers en jongeren uit Gouda. Buiten het museum stond een klein meisje te wachten. Een ontroerend schouwspel toen Van Deutekom het meisje een hand gaf en luisterde naar wat ze te zeggen had.

De kerktoren stak als een vlammend zwaard boven het stadje uit. Hier gaf de beheerder van Natuurmonumenten, de heer Overdijk, een korte toelichting over het Goudse landschap. Het was er heerlijk. Leeuweriken zongen het hoogste lied en een fris zomerbriesje aaide het gras. Fotografen probeerden Paulien van Deutekom samen met de hele kerktoren in beeld te krijgen. Het was opvallend hoe gedisciplineerd deze fotosessie verliep.

Leerlingen van de vmbo-school Jonkheer Cornelis gaven een demonstratie ‘streetdance’. Verderop bracht het plaatselijke harmonieorkest een aubade ten gehore. Een luid en warm applaus van Paulien was hun beloning en burgemeester Cornelis stak nog even zijn duim omhoog.

Ook de dames van de Goudse Bingo Vereniging lieten zich niet onbetuigd. Weken hadden ze gekantklost aan een prachtig wandtapijt, van jute en restmateriaal. Op het tapijt stond Paulien van Deutekom afgebeeld, in haar kenmerkende schaatsstijl. De gelijkenis was treffend, ook al zag de burgemeester, tot hilariteit van de omstanders, er eerst Anni Friesinger in.

De heer Jagersma, vice-voorzitter van de Goudse Schaats Vereniging, sprak Paulien van Deutekom toe. Hij bracht in herinnering hoe zij haar eerste slagen maakte op het kunstijs van de GSV. ‘Die krabbelende kleuter op doorlopertjes reed een week later als een hinde rond. Toen al wisten wij dat ze wereldkampioen zou worden.’

Van Deutekom kreeg een oorkonde en een door de vrouw van de vice-voorzitter zelf geschilderd portret van iemand. In abstracte stijl.

De Goudse Kaarsenmakers Vereniging verzorgde een rondleiding door de gieterij. Aan het einde van de twee uur durende tocht werd Paulien verrast met een speciaal ter ere van haar ontworpen kaars, de Pauline Platinum. Hij heeft een beetje de vorm van een mollige, ineengezakte schaatsster aan het eind van de vijf kilometer. Hij ligt volgende week in de winkel.

Het feestdiner werd voorafgegaan door een uitvoering van de musical Paulien die groep 6 van basisschool Het Broekje voor deze gelegenheid had ingestudeerd. Begeleiders en ouders pinkten traantjes weg.

In een open koets ging het vervolgens naar het partycentrum van de Goudse Feest Vereniging, alwaar de lekkernijen al stonden te wachten. Onder het genot van een hapje, een drankje en veel gezelligheid kon men nog wat napraten.

Na de receptie ging Paulien van Deutekom op weg naar huis. Ze heeft zeker een fijne herinnering overgehouden aan deze huldiging.