New Delhi – Anderhalve ton in roepies. Die som belooft de Indiase overheid aan iedere maoïstische verzetsstrijder die bereid is de wapens neer te leggen. Het lokkertje is onderdeel van het zogenaamde ‘overgave- en rehabilitatieplan’, bedoeld om kaderleden los te weken van de terreurgroepen die in naam van de Grote Roerganger vanuit de beboste binnenlanden van India een gewapende strijd voeren tegen de staat.

De wet is zo opgesteld dat het loont om eerst langs het wapendepot te gaan alvorens je te melden voor overgave. Wie een AK-47 machine­geweer meeneemt, krijgt nog eens 25.000 roepies extra. Een landmijn levert drieduizend roepies op, een handgranaat vijfhonderd en voor iedere munitiepatroon krijgt een ex-rebel nog eens drie roepies. Het geld wordt op een bank­rekening gestort en komt vrij op voorwaarde van één jaar goed gedrag.

Maar omdat niet alles met geld te koop is, worden allerlei trucs bedacht om de rebellen te bestrijden zonder zelf schoten te lossen. Zo heeft Mamata Banerjee, chief minister van West-Bengalen, een speciale politiedienst opgericht die jonge mannen probeert te werven voordat de maoïsten dat doen. Ook het ministerie van Binnenlandse Zaken in Delhi had een idee: omgekeerde sterilisatie opnemen in het rehabilitatiepakket. Het komt namelijk voor dat rekruten een gedwongen sterilisatie ondergaan alvorens ingelijfd te worden bij de maoïstische strijdkrachten. Het doorknippen van de zaadleiders moet ervoor zorgen dat ze hun energie aan de revolutie en niet aan gezinszaken besteden.

‘Rehabilitatie is niet compleet zonder het vooruitzicht op kinderen en een gezinsleven’, schreven de bureaucraten uit Delhi in hun communiqué aan de deelstaatregeringen van Chhattisgarh, Orissa en Jharkhand waar links-extremistisch geweld het meest voorkomt. ‘Deze ingreep verkleint bovendien de kans dat voormalige strijders zich opnieuw tot geweld laten verleiden.’

Inmiddels zijn de eerste ex-rebellen onder het mes gegaan, maar de leiders van de maoïstische terreurgroepen ontkennen dat ze zich op deze manier zouden bemoeien met het gezinsleven van hun soldaten. ‘Wij zijn een groot voorstander van het huwelijk en we hebben welomschreven regels voor zwangerschaps­verlof voor vrouwelijke kaderleden’, liet een voorman van het Noord-Chhattisgarh Front weten: ‘Als er al sprake is van sterilisatie, dan gebeurt dat vrijwillig.’