Hup de liefde

Michael Chabon, De geheimen van Pittsburgh. Diogenes pocket. Voor Ÿ 6,95 verkrijgbaar bij het Modern Antiquariaat van Scheltema Holkema Vermeulen, Amsterdam ..LE Zijn vader is een soort gangster met onduidelijke zaakjes. Hij heeft net een jaar samenwonen achter de rug met een vreemd, broos meisje. Hij voorziet, aan het begin van de zomer, een seizoen van verruimde tijd en van heel of half ontklede vrouwen. Volgens zijn vader, de amateurpsycholoog, is hij een vurig narcist en gedoemd tot terminale puberteit. In de bibliotheek werkt hij aan zijn laatste opdracht: een werkstuk over Freuds theorie over de wisselwerking tussen de neus en de seksuele organen. Hij wordt aangestaard door een kortgeknipte jongeman die een Spaanse snertroman leest. Buiten op de stoep voor de universiteit rookt hij een lekker sigaretje.

Zijn vader heeft gelijk. Wie een ‘lekker sigaretje’ rookt kan niet anders zijn dan een narcist, gedoemd tot terminale puberteit. Hij heet Arthur Bechstein, zeg maar Art. De jongen in de bibliotheek heet Arthur Lecomte. Zeg maar Arthur.
Arthur Lecomte verleidt Art Bechstein tot zijn eerste, onverwachte homoseksuele relatie. Wie had dat gedacht, na een innige verhouding met het meisje Claire? En het blijft niet bij Arthur. Art gaat ook een relatie aan met het meisje Flox. Dat heb je als je net bent afgestudeerd.
In de zomer werkt Art in een boekhandel. Maar de meeste quality time brengt hij door met zijn minnaar en minnares. HÇ, wat wil je? Dit is Amerika, eind van de jaren tachtig. Dit is De geheimen van Pittsburgh, de eerste roman van Michael Chabon, nog behoorlijk jong in die tijd.
Chabon kwam een beetje mee omhoog in de slipstream van de bratpackschrijvers Jay McInnerney, Bret Easton Ellis, Tama Janowitz en anderen. Chabon onderscheidt zich van hen door een veel minder rauwe literatuur te schrijven. Hij zoekt het niet in de verveelde rijkeluiskinderen voor wie het leven een tweedehands werkelijkheid betekent, maar liever in intellectuele jonge mensen die zoeken naar waarden en waarheden in een verwarrende tijd. Vinden ze die in seks? In liefde? Want die bestaat best bij Chabon, de liefde. Alleen dat maakt hem al anders dan zijn leeftijdgenoten-schrijvers. Hij ziet zogezegd licht waar die andere Amerikanen voornamelijk de duisternis beschrijven. Dat is een verdienste. En dat maakt dat De geheimen van Pittsburgh ook bij herlezing, tien jaar later, overeind blijft.