Terwijl de Nederlandse literatuurliefhebber nog onder z’n Provençaalse of Toscaanse boom ligt te soezen met A.F.Th. op schoot kwam het nieuws dat Nederland een nieuwe literaire prijs rijker is. Boekhandelgroep Plantage maakte bekend een prijs aan debutanten te gaan uitreiken en dat het liefst te doen op RTL4.

De thuisblijvers reageerden wat aarzelend. Dit is alweer de tiende jaarlijkse bekroning voor een debutant. Is hier geen sprake van inflatie? Krijgt Nederland niet te veel literaire prijzen?

Elk niet-kleinzielig antwoord op dit soort vragen luidt ontkennend. Ook als elk boek zijn eigen prijs krijgt, zijn er nog niet genoeg literaire prijzen. Nu wordt de sluimerende vakantielezer wakker: maar dan is het toch niet sjiek meer? En intellectueel en zo? Nota bene op RTL4 een literaire prijs! Hij kan gerust wezen, voor een speciale prijs van fijnproevers verzorgt de publieke omroep vast en zeker graag een lange avond op Nederland 3.

Wat aandacht betreft heeft Boekhandelgroep Plantage nu al goed gescoord. Hoogstwaarschijnlijk zal ze haar prijs nog flink gaan uitbuiten. Als jury gaan personeel en inkopers dienen.

Hetgeen concreet betekent: Boekhandelgroep Plantage gaat een selectie van literaire debuten maken, die opvallend presenteren in haar winkels en er méér van inkopen dan van andere debuten.

Niet sjiek misschien — een nieuwe prijs zien als een devaluatie van de literaire prijzen is veel sjieker — maar wel zo effectief als je boekverkoper bent en boeken aan de man probeert te brengen.

Op het nieuws van de nieuwe literaire prijs past maar één antwoord: laat de prijzen bloeien! Moge het zo zijn dat er nog vele prijzen worden ingesteld. Laat elke lezer desnoods zelf zijn eigen, hoogstpersoonlijke prijs uitreiken.

Inmiddels kan bekend worden gemaakt dat ook De Groene Amsterdammer overweegt haar eigen literaire prijs in te stellen. De strijd om de juryplaatsen is al losgebarsten. De Groene Amsterdammer overweegt zelfs om ook haar prijs uit te reiken aan een debutant, dit teneinde zo een literair team te creëren dat bij de volgende Frankfurter Buchmesse in zijn geheel als elftal kan komen opdraven. Daarnaast gaan de gedachten uit naar een onderscheiding voor het beste tweede boek, een voor het beste ongeschreven boek en een extra prijs voor de lezer die kan aantonen tien aangeschafte debuten ook te hebben uitgelezen.