Ieder jaar bewijst het Noorderslagfestival in Groningen dat het met het niveau van de Nederlandse popmuziek wel goed zit. De gemiddelde radioluisteraar krijgt hier niet al te veel van mee, maar de kleinere bandjes lijken de laatste tijd weer wat meer voet aan de grond te krijgen. Voor een deel heeft dat te maken met de popmode: na new wave verschuift de trend weer meer naar indierock. Aan de andere kant is ons eigen aanbod groot, breed en dus van hoge kwaliteit. Wie kijkt naar wat er op Nederlands gebied in het eerste half jaar van 2009 is uitgebracht, mag daar best trots op zijn.
Bands als De Staat en Drive Like Maria baren opzien met hun stevige gitaarwerk. Beide groepen combineren dat met sterke melodieën en een hoge dosis energie. Ze spelen voor goedgevulde zalen in het clubcircuit en De Staat prijkt inmiddels op de affiches van een aantal grote festivals. De single van hun gelijknamige debuut Waiting for Evolution heeft zelfs een serieuze videoclip en de nodige airplay.
Twee ‘eigen’ artiesten die een onalledaagse stem met elkaar gemeen hebben zijn Roos Rebergen (Roosbeef) en Otto Wichers (Lucky Fonz III). Je moet wel tegen de onvaste zang kunnen, maar dan is het charmante Ze willen wel je hond aaien, maar niet met je praten of de prettige zomerpop van A Family Like Yours niet te missen. Op dit derde album laat Lucky Fonz III horen dat hij meer is dan een Dylan-kloon, flirt onder meer met bigband en swing en knipoogt naar The Kinks.
Ook de leden van Storybox lijken beïnvloed door Ray Davies cum suis en dat levert ze op hun wel wat brave album You Can Be Replaced een handvol goed verzorgde popsongs op. Een stuk stekeliger en gruiziger is het langspeeldebuut van Starring Lisa. De gelaagde en tegendraadse (noise)rock van No One Ever Told Me Anything doen de tijden herleven waarin bandjes als Pavement muziekjournalisten lieten snorren van geluk.
Nog oudere tijden brengt Harry Muskee met de bijna volledige oude line up van Cuby & The Blizzards in herinnering. Het door Daniel Lohues geproduceerde Cats Lost is niets nieuws onder de zon, maar het is wel een fijne plaat van een levend Hollands bluesmonument.
De twee platen die een extra eervolle vermelding krijgen zijn In Another Life van Anne Soldaat (ex-Darryll-Ann) en 4 van Johan. Beide artiesten zijn echte liedjessmeden die hun grote vakmanschap tonen. Soldaat werkt nu samen met producer en multi-instrumentalist Jason Falkner (van recentelijk In Bed with The Beatles) en dat heeft een mooie doorsnede opgeleverd van wat goede popmuziek is. Zo mag Teenage View niet ontbreken op de vakantieverzamelplaat van dit jaar.
Johan moeten we met label Excelsior bedanken voor het gebaar om de drie eerdere cd’s in de geremasterde box 12,5 Years, 3 Albums, 36 Songs uit te geven voor een sympathieke prijs. De koper krijgt er nog een dvd met alle video’s bij. De nieuwe gitaarplaat 4 kan zich prima meten met die mijlpalen. Het was deze keer slechts drie in plaats van vijf jaar wachten, maar de rijke liedjes met als hoogtepunten Maria en World Game Number 10 zijn niet minder ‘af’ of pakkend.
Dit soort Nederlandse kwaliteitsmuziek hoort de aandacht te blijven krijgen die het verdient. Wat dat betreft verdient het programma De wereld draait door een pluim. Matthijs van Nieuwkerk vertolkt met zijn redactie momenteel een voortrekkersrol. Hopelijk blijft dat onderdeel volgend seizoen gehandhaafd.