De fiscus is gelukkig goed bezig. Mensen die op uitnodiging van een sponsor tijdens het EK een wedstrijd in Portugal hebben bijgewoond kunnen een fikse naheffing verwachten. Ja, laat de fiscus maar schuiven, die weet de notoire belastingontduikers wel op te sporen. Ik ken er een paar die zo’n reis hebben meegemaakt. Een is onder wijzer, een ander verpleger, een derde is pro-Deo advocaat voor asielzoekers. Rijden alledrie op veel te patserige fietsen. Zijn van die mensen die zich met hun pooierfiets niets van de verkeers regels aantrekken en soms dwars over de busbaan of tramrails scheuren.

Heel goed dat dat soort belastingontduikers ook wordt aangepakt. Waarom alleen de arme drugsdealers en hard werkende illegale wapenhandelaren in het verdomhoekje plaatsen? Leve de belasting, die streeft naar het tot het uiterste doorvoeren van het gelijkheidsbeginsel. En wat verschilt een Hells Angel die handelt in drugs van een onderwijzer die een reisje krijgt aangeboden? Ik zie het niet en de fiscus gelukkig ook niet. Beiden bedreigen onze zo voortreffelijk lopende rechtsstaat en het is goed te weten dat een aangeboden reis naar Duitsland straks gewoon wordt gezien als verkapt inkomen. En die bouwfraude, dat is heel iets anders. Je kunt je als fiscus niet overal mee bezighouden.

Van de reisjes naar de Olympische Spelen van Turijn, inkomen dames en heren, is het voor mij als televisiemaker maar een klein stapje naar Erben Wennemars. Die is al maanden nerveus omdat hij het gevoel heeft dat hij niet lekker schaatst. Nou is Erben van nature al nerveus, dus kun je je afvragen of het nog erger kan dan erg. Ja dus. In de bij een topsporter passende eeuwige onzekerheid deelde hij zijn onzekerheid, als ik de kranten mag geloven, met zijn veel geprezen trainer Jac Orie in een speciaal gearrangeerd gesprek waarbij op verzoek van Orie een voor Wennemars onbekende derde persoon aanwezig was.

Hoe zal zo’n gesprek gaan?

Gaat niet lekker, trainer.

Nee, dat zie ik ook.

Heb ik misschien toch te hard getraind?

O, je wilt mij de schuld geven.

Nee, dat niet, maar waar ligt het nou aan?

Kijk eens naar jezelf, dat doe ik elke dag.

Oké, maar ik wil mijn twijfels met u delen, ik voel me niet goed, wat hebben we dan fout gedaan?

Hoezo we Erben? Ik heb niets fout gedaan.

Maar hoe kan het dan dat ik niet goed schaats, ligt het dan alleen aan mij?

Ik zal erover nadenken, Erben, je hebt dus kritiek op mij.

Ja, maar u houdt toch van de dialoog, zei u?

De volgende dag hoorde Wennemars dat hij geen vertrouwen meer had in zijn coach en dus uit de ploeg was gegooid, drie weken voor de Olympische Spelen. Coach Orie doet me denken aan voetbaltrainers die ook altijd zeggen dat ze van de dialoog met hun spelers houden, tot een speler een keer de dialoog aangaat. Dat zijn trainers die nooit een grote prijs hebben gewonnen. U mag de namen zelf invullen. En coach Orie zal toch niet overspannen zijn (geweest)?