Nee, niet dat ze net als Le Pen de invoering van de doodstraf eisten. Dat hoefden ze ook niet, want daarvoor zijn er speciale eenheden van de politie, die net als in de politieserie Tatort gehelmd en uitgerust met schietvrije vesten de daders te lijf gaan en zonder pardon doodschieten. Zo gebeurde het ook in Frankrijk.

Natuurlijk ging het er in Duitsland meteen om hoe dat soort aanslagen in het eigen land kunnen worden voorkomen. Een uitstekend moment om weer eens drastische maatregelen op tafel te leggen. Van de 24-uursbewaking van potentiële terreurplegers tot de permanente controle van alle telefoon- en internetverkeer.

In ieder geval is de beveiliging van redacties en uitgeverijen verscherpt. Veel Duitse kranten hadden zich daags na de aanslag in Parijs bijzonder moedig betoond door tal van cartoons van Charlie Hebdo, ook zulke met Mohammed, op de voorpagina af te drukken. ‘Maar we doen dat niet’, schreef de Berliner Zeitung er zuinigjes bij, ‘omdat we die cartoons zo goed vinden.’

Helaas ging er iets mis op de Berlijnse redactie. Tussen de vijf afgedrukte covers van Charlie Hebdo is een vervalsing geslopen. Tekenaar Joe le Corbeau, uit de hoek van de antisemitische grappenmaker Dieudonné, maakte ooit een fake-cover met de titel Shoah Hebdo, een verjoodste kopie van het satirische origineel Sharia Hebdo. De beeldredacteur zag het plagiaat over het hoofd.

Opvallend is dat het vooral de boulevardbladen waren die het stoerst deden met pagina’s vol afbeeldingen van Mohammed. Diezelfde bladen zouden het niet in hun hoofd halen een karikatuur van de paus op de voorpagina te zetten. Dat recht is in Duitsland voorbehouden aan de evenknie van Charlie Hebdo, het satirische tijdschrift Titanic. Paus Ratzinger klaagde ooit vergeefs.

Uit de hoek van Titanic kwam ook de krachtigste Duitse reactie op de Parijse aanslag. Uitgever Oliver Maria Schmitt liet weten: ‘Als Allah echt groot zou zijn, zou hij Charlie Hebdo net zo lang laten verschijnen tot ook de laatste koran, de laatste bijbel en de laatste thorarol door de papierversnipperaar is gehaald.’