Medewerking aan een documentaire over getraumatiseerde oorlogsveteranen in de stad Killeen (Texas) waar de legerbasis gevestigd is, zat er niet in. De veteranen zelf te pakken krijgen bleek ook moeilijk. De meesten pleegden tussentijds zelfmoord, raakten gedeprimeerd of verdwenen in de gevangenis voordat er filmopnames gemaakt konden worden.

Met veel moeite kreeg filmmaakster Simone de Vries toch een paar ‘dode ogen’ te spreken. Veteranen met een uitgedoofde angstaanjagend lege blik. ‘Wij zijn alleen maar botten en vlees’ zegt de jongen die regelmatig menselijk resten op moest ruimen. ‘Behalve de hersenen’. Toen hij daarvan een stuk opraapte raakte hij ineens geëmotioneerd. Hij wist niet of hij iemands hersendeel met een jeugdherinnering of één met een recente herinnering in zijn hand had. Een andere geportretteerde liet zich net op tijd door zijn vrouw naar het ziekenhuis brengen omdat hij niet meer tegen gelukkige mensen kon, hij wilde de straat op om ze dood te slaan.


De documentaire Beer Is Cheaper Than Therapy draait in het Nederlandse Competitie Programma.

Nog te zien op het Idfa op 21 november om 14.30 uur in OBA, op 23 november om 17.45 uur in Munt 10, en op televisie op 23 november om 23.00 uur, op Nederland 2 bij de VPRO.