Nu is de politiek in Libanon een familiebedrijf. Kandidatuur wordt doorgegeven van vader op zoon of aan politieke connecties. Vrouwen zijn vrijwel afwezig, slechts vier van de 128 parlementariërs zijn vrouw. Het tv-programma probeert dit patroon te doorbreken, door te tonen dat iedereen kan meedoen aan verkiezingen. ‘We wilden echt verandering in de Libanese politiek teweegbrengen, we wilden dat de kandidaten verantwoording aan het volk afleggen’, zegt Karma Khayyat, hoofd politieke programma’s bij Al-Jadeed. >

Winnaar was de 27-jarige Maya Terro, een werkloze pas afgestudeerde econoom. Ze richtte haar campagne op persoonlijke verantwoordelijkheid en verandering. Van het gemopper op politici wilde ze niks weten. ‘Wie stemt elke keer weer op dezelfde leiders? Wijzelf!’ vertelde ze het publiek. Ze had al eerder een politieke carrière overwogen, maar beschikte niet over de financiële middelen. Al-Jadeed stopt honderdduizend dollar in haar campagne.

Terro’s tocht naar de overwinning duurde tien weken en er was geen gebrek aan drama. Tijdens een opdracht om twee oppositie­groepen tot verzoening te brengen werden de ­kandidaten aangevallen met messen. Ook de selectie van kandidaten deed stof opwaaien. Een van de deelnemers was Miryam Klink, een popster beroemd om haar suggestieve videoclips. Maar de omroep verdedigt die keuze juist. ­‘Mensen veroordelen haar omdat ze blond is. Het hele idee van dit programma is dat we dit soort ­stereotypen doorbreken!’ aldus Karma Khayyat

Maar echte verkiezingen om aan mee te doen zijn er voorlopig niet. Het Libanese parlement verlengde vorige week zijn mandaat, dat ­officieel deze maand zou aflopen, tot november 2014. De sessie duurde nog geen tien minuten. Reden is de slechte veiligheidssituatie in het land en onenigheid over een nieuwe kieswet. Het is voor het eerst dat het parlement zijn mandaat ­verlengt sinds de burgeroorlog van 1975-1990.

De makers van al-Za’im laten zich echter niet kisten. Volgend jaar is er een nieuw seizoen gepland. ‘Dan hebben we gewoon nog meer kandidaten in de volgende verkiezingen’, zegt producent Mazen Laham nonchalant.