Daar verdedigt hij zich tegen aanklachten over allerhande financiële delicten. De ander is Sean Quinn, de projectontwikkelaar die de rijkste man van Ierland werd en het land meesleurde in zijn val. Al jaren jaagt de Ierse overheid op zijn vastgoedportefeuille, die zich uitstrekt tot in Rusland en India.

Quinn en FitzPatrick waren naast zakenpartners ook de nationale helden tijdens de goede tijden, maar toen de zeepbel klapte werden zij de schurken. De juridische jacht op de oud-bankdirecteur en de jacht op de miljarden van de vastgoedkoning zijn een vorm van traumaverwerking, een manier om een punt te zetten achter de bankencrisis. Ondertussen herstelt de Ierse economie zich, gaan de huizenprijzen omhoog, vinden mensen banen en is er weer leven in de spookwijken.

Zonder te protesteren hebben de Ieren zich jarenlang onderworpen aan de tucht van de trojka: de Europese Commissie, de ecb en het imf. Woede heerste er alleen over de invoer van watermeters, wat een indirecte manier was om de onvrede te laten blijken over de bezuinigingen. In Brussel stond Ierland bekend als het beste jongetje van de klas. Voor de trojka was Ierland het bewijs dat bezuinigingen helpen en een land gezond kunnen maken. Ierland staat er nu zo goed voor dat het, mokkend, geld heeft uitgeleend aan de Grieken.

Volgens premier Enda Kenny moet Griekenland het Ierse voorbeeld volgen. Een verschil met Griekenland is echter dat de overheid in Ierland relatief vrij is van corruptie, dat de inning van belastingen goed werkt en de hoofdschuldigen van de crisis rekenschap moeten afleggen. Een ander verschil is dat Ierland een gunstig investeringsklimaat heeft. Zo komt er dankzij belastingvoordeeltjes veel kapitaal binnen vanuit de Verenigde Staten.

Volgens Kenny moeten ook de Grieken aantrekkelijker worden voor buitenlandse investeerders. Maar hoe? Een origineel antwoord op deze vraag gaf de econoom David McWilliams: ze moeten de renminbi overnemen, de Chinese munt. De Grieken krijgen een stabiele munt en geld in hun banken, zo beweerde hij in The Irish Independent. Op hun beurt krijgen de Chinezen een voet tussen de deur in Europa, net zoals Ierland een bruggenhoofd is voor Amerikaanse multinationals. ‘Bovenal zou het’, concludeerde McWilliams, ‘de perfecte wraak op de Duitsers zijn.’