Als strandwandelaar kom je er altijd wel een tegen: een oude schoen die is komen aanrollen vanuit de zee. Nooit geweten dat je van de zool van zo’n schoen een allerleukst bootje kunt maken. En als het een rechterschoen is die je opvist, dan brengt die ook nog eens geluk. Deze zeemanswetenswaardigheden zijn te vinden in Ahoi, het meest recente nummer van BoekieBoekie, dat dit jaar vijftien jaar bestaat en zich met recht ‘het mooiste, gekste, leukste, oudste tijdschrift voor kinderen over kunst en literatuur’ mag noemen. Drijvende kracht is Jet Manhro, die in 1988 Stichting Autoped oprichtte. Deze stichting wil kinderen ‘op speelse wijze in contact brengen met kunst en literatuur’. Manhro slaagt daarin als geen ander. Vanuit Autoped organiseert ze ook Poem Express, een internationaal kunst- en poëzieproject voor en door kinderen. In 1997 gaf ze de aanzet voor de Rotterdamse kinderkunsthal, Villa Zebra. Maar BoekieBoekie blijft haar belangrijkste project.

Ieder schooljaar verschijnen vier nummers: een nummer dat aansluit op de Kinderboekenweek, een dichtbundel voor Gedichtendag, een nummer over ‘waar-gebeurd’ en een kunstnummer. Zoals Ahoi: exemplarisch voor het kleurrijke en inspirerende kindertijdschrift, waarin naast werk van bekende en minder bekende volwassenen ook kinderkunst is opgenomen.

Een van de leukste zeemansverhalen is In de boot genomen, van vaste BoekieBoekie-medewerkster Linde Vogelesang. Met subtiele humor vertelt zij over de wens van een school vissen te kunnen lopen op het land. Een doortrapte visser die de school wil vangen, vertelt aan de hand van de evolutietheorie hoe hij die wens in vervulling kan laten gaan. ‘Vroeger – zo’n driehonderdzestig miljoen jaar geleden – was ik ook een vis’, legt hij uit. ‘Ik ben jullie neef én ervaringsdeskundige. Zelf heb ik de evolutie doorlopen. Tegenwoordig heb je de revolutie. Die is stukken sneller. Met een spoedcursusje heb ik jullie zo aan wal.’

Maar behalve verhalen ook mooie en leuke gedichten zoals Eb en vloed van theaterschrijver Frank Adam: ‘Wie klotst er/ en wie morst er/ en wie roert er/ in de zee?’ En Visserslatijn van Jan Paul Schutten over alle zegswijzen afkomstig uit het zeemansleven. Plus de vele gevarieerde illustraties, artistieke collages en originele foto’s: van boten. Grote, kleine, piraten-, vissers- en speelgoedboten. Van hout, kurk of papier. En natuurlijk die van die oude schoenzool.