Illegaal migreren is ook vermaak in Mexico

Mexico-Stad – In het holst van de nacht beweegt een groep Mexicanen zich behoedzaam door het woestijnlandschap. In het pikdonker lijken ze ongezien te blijven. Dan wordt er een zoeklicht op hen gericht. ‘Border patrol!’ klinkt het dreigend. De groep stuift uiteen.

Dit zijn geen illegale migranten die door de Amerikaanse grenspolitie zijn betrapt, maar een groep Mexicaanse toeristen in een pretpark. De levensgevaarlijke oversteek naar de VS, die talloze Mexicanen de afgelopen decennia maakten, diende ter inspiratie voor een attractie in het voorheen wat stoffige amusementspark EcoAlberto in Centraal-Mexico.

Sinds het park de eufemistisch genaamde ‘nachtelijke tocht’ ging organiseren, kan het op behoorlijk wat aandacht van media en bezoekers rekenen. Die respectievelijk 775 en 20 dollar moeten neertellen voor het spektakel. Barre omstandigheden, roversbendes en hardhandige grenswachten zijn inbegrepen.

Het park zegt bezoekers bewust te willen maken van het Mexicaanse migratiedrama. De toeristen in EcoAlberto kunnen, als zij de fictieve VS bereikt hebben, zich in elk geval verheugen op een kleine catharsis: hen wacht een heuvel vol brandende fakkels ter ere van de échte migranten, waar met de Mexicaanse vlag in de hand het volkslied gezongen wordt.

De afgelopen jaren nam de netto immigratie vanuit Mexico naar de VS drastisch af. Dit komt door de kwakkelende Amerikaanse economie, meer deportaties en strengere grenscontroles. Zo kan de beruchte grensoversteek bij een nog verder dalend aantal migranten misschien definitief de status van evenement krijgen.

De afgelopen veertig jaar wisten meer dan twaalf miljoen Mexicanen de overtocht naar de VS te maken. Naar schatting leeft meer dan de helft van hen er nu illegaal. Vorige week was het een jaar geleden dat het door president Obama geïnitieerde programma van start ging dat migrantenkinderen die illegaal de VS binnen zijn gekomen moet behoeden voor deportatie. Daartegenover staat een nog strengere bewaking van de grens waardoor een nieuwe migrantenstroom, bijvoorbeeld door een opleving van de Amerikaanse economie, mogelijk nog meer risico’s heeft. Uitdroging en gewelddadige beroving liggen voor hen op de loer. In EcoAlberto is een verstuikte enkel waarschijnlijker.