Parijs – Al ruim twee maanden bivakkeren enkele tientallen illegalen in Decathlon-schuiltentjes of onder plastic zeiltjes bij de ingang van pakketdienst Chronopost, in Alfortville, even ten zuidoosten van Parijs. Net als tachtig illegale collega’s die al drie maanden geleden het werk neerlegden en sinds de ontruiming van hun kamp vorige week nu alleen overdag kunnen demonstreren voor het bedrijf van hun werkgever Dynamic Parcel Distribution in de iets zuidelijker gelegen voorstad Coudray-Montceaux. De stakende illegalen zijn afkomstig uit Mali, Guinee of Senegal en hebben maandenlang, sommigen zelfs bijna twee jaar, tegen vaak hoge bedragen op naam van iemand die wél papieren heeft via een uitzendbureau gewerkt voor deze twee dochtermaatschappijen van het Franse overheids-postbedrijf La Poste.
De sans-papiers zijn het zat en eisen regulering en de Franse nationaliteit. Ze weigeren nog langer te worden uitgebuit en tekenen protest aan tegen hun werk, doorgaans in deeltijd en op onmogelijke uren; ’s avonds laat of ’s ochtends vroeg. Zelfs één uurtje werk in de vroege ochtend komt voor, terwijl alleen al de reistijd naar het bedrijf soms wel tweeënhalf uur kost. Ook een roosterwijziging op de dag zelf komt niet zelden voor.
‘Moderne slavernij’, betitelen ze hun werksituatie. Tijdens het in- en uitladen van de soms loodzware pakketten of het afhandelen van de duizenden pakjes op de lopende band, worden de rechtelozen voortdurend opgejaagd. Een druk op de noodknop om de lopende band te stoppen werd eens bestraft met ontslag via een sms-bericht. Een paar dagen later werd dat teruggedraaid wegens een tekort aan Frans personeel dat dergelijke arbeidsomstandigheden nu eenmaal niet accepteert.
Overheidsbedrijf La Poste ontkent illegalen in dienst te hebben en dochterbedrijf Chronopost veroordeelt het rekruteren van illegalen. Tegelijkertijd vereist het onvoorspelbare aanbod van werk – lees: het zo veel mogelijk drukken van de kosten – nu eenmaal het inschakelen van een uitzendbureau. Dat dit niet aan zijn verplichtingen voldoet, is niet onze fout, meent Chronopost. De stakende illegalen zijn vastbesloten door te zetten naar eerder voorbeeld van hun 26 illegale collega’s bij Chronopost. In 2020, na zeven maanden staken, slaagden zij er onder aanvoering van de Malinese student en stakingsleider Amadou in de felbegeerde papieren en naturalisatie voor elkaar te krijgen.
In 2021 zijn tweehonderdduizend migranten, van wie een derde via de Middellandse Zee, illegaal de EU binnengekomen; ruim een verdubbeling (57 procent), ten opzichte van 2020. Aldus Frontex op 11 januari