Rio de Janeiro – ‘Onze opiaten en spierverslappers zijn helemaal op’, vertelt een verpleegster uit het grootste openbare ziekenhuis van Rio. Dus gaat het intuberen nu ‘mechanisch’: de patiënt wordt vastgebonden op de brancard. Vervolgens wordt de buis van de beademingsmachine met kracht door de samentrekkende spieren van keel, luchtpijp en borstkas in de longen geduwd. ‘Dit is martelen in de praktijk’, zegt de verpleegster tegen de krant O Globo.

In het openbare Albert Schweitzer-ziekenhuis liggen de mensen bij vol bewustzijn aan de beademing. Dagenlang hebben ze nog medicijnen lopen verdunnen. Maar nu is de narcose op. Ook deze mensen zijn vastgebonden. ‘Anders trekken ze de pijp uit hun longen’, vertelt de dienstdoende arts.

De voorspelde hel van Dante is daar. Sinds 16 maart luiden ziekenhuizen en gouverneurs de noodklok. Door de gevaarlijke P1-variant van het coronavirus die in Manaus ontstond, stromen de ziekenhuizen vol. Artsen schetsen het ondraaglijk lijden zonder deze medicijnen. Ze wijzen op de hopeloze verstikkingsdood voor tienduizenden mensen wanneer straks ook de zuurstof opraakt.

Maar de regering van de extreem-rechtse Jair Bolsonaro doet niets. ‘Het is niet aan ons, maar aan deelstaten om die medicijnen aan te schaffen’, zegt de minister van Gezondheid. Een leugen. Maar precies wat rijkere deelstaten als São Paulo en Rio hadden gedaan. Twee dagen later komt een bevel van Bolsonaro: ‘Leg beslag op alle intubatie-medicijnen die door gouverneurs zijn aangekocht. Alleen wij verzorgen de distributie.

Dus worden nu in steeds meer ziekenhuizen mensen gemarteld. ‘Het is de hel’, zegt een verpleger. ‘Voor de patiënten om wat ze verduren. Voor ons om wat we ze aandoen.’

Afgelopen vrijdag landde er een vliegtuig uit China met 2,3 miljoen ‘intubatie-kits’. (Alleen al in maart zijn in Brazilië 34,2 miljoen kits gebruikt.) Geen aankoop van de regering, maar een donatie van een aantal Braziliaanse banken en bedrijven. De regering legde meteen beslag. São Paulo krijgt nu zeventien procent van de medicijnen die ze besteld hadden. ‘Net genoeg voor drie dagen’, becijferde de gouverneur.

In Rio loopt verpleger Carlos da Silva (32) intussen de hele stad af op zoek naar narcose voor zijn geïntubeerde moeder. Ze liep corona op in datzelfde ziekenhuis, toen haar arm werd gezet. ‘Ik heb spaargeld. Maar zelfs met geld is er niets te krijgen’, zegt hij tegen O Globo. ‘Ik weet niet meer wat ik moet doen.’