Kinshasa – De Wereldbank heeft nog maar net steun toegezegd aan landen die getroffen werden door het coronavirus of in Congo doet zich het eerste geval voor. Het is een Belg, verklaart de minister van Volksgezondheid. Nee, het is een Fransman. Ook niet, het is een Congolees die net is teruggekeerd uit Frankrijk. ‘Ik ben niet ziek door het coronavirus, ik heb gewoon malaria’, reageert de patiënt zelf.

De minister is in één klap zijn krediet bij de Congolezen kwijt. Wat niet meehelpt, is dat zijn voorganger gevangen zit wegens verduistering van gelden bedoeld voor de bestrijding van ebola. Is de nieuwe minister niet ook op zoek naar de jackpot? ‘Ezali affaire ya lokotro, benda ya yo’, het is een deal, neem je deel, schrijft Ève Bazaiba, secretaris-generaal van oppositiepartij mlc.

Eind februari is er een echt slachtoffer. Dokter Didier Bandubola, plaatsvervangend stafchef van het kabinet van de minister van Economie, woont in Parijs het concert bij van de regeringsgezinde Congolese artiest Fally Ipupa. Na zijn terugkomst in Kinshasa zal Bandubola daar op 20 maart overlijden. Het eerste sterfgeval door het coronavirus. Wie is er nog meer besmet? De bevolking roert zich. Hoe kan het dat een dokter plaatsvervangend chef was van het kabinet van de minister van Economie, Acacia Bandubola Mbongo, waar toch vooral economische kennis van belang is?

En het virus legt meer eigenaardigheden bloot. Zo heeft deze minister ook haar zoon en haar echtgenoot tot de staf van het ministerie benoemd. Haar hoofd communicatie is een voetballer en bovendien haar zwager. En haar juridisch adviseur een verpleger en de echtgenoot van haar nicht. Zie hier het schimmige reilen en zeilen van het kabinet van de minister onthuld.

Minister Bandubola Mbongo en haar echtgenoot blijken corona te hebben, evenals enkele andere leden van de regering. Het virus verspreidt zich, jaagt angst aan en veroorzaakt dodelijke slachtoffers. Onder hen bevinden zich de president van de orde van advocaten, Joseph Mukendi, en Kanumbi Mpiana, adviseur van de president. Beiden kortgeleden nog in Frankrijk.

De vraag die nu rondgaat: waarom grijpt het coronavirus alleen hooggeplaatsten? Onder de positief getesten zit niemand uit een armlastige familie. De overheid neemt nu preventiemaatregelen. De president heeft de noodtoestand uitgeroepen en wil Kinshasa isoleren. De gouverneur kondigt een lockdown aan van drie weken. De gewone Kinois moppert.