LondenFarmer seeks woman. Nee, dat zou te direct en boers zijn. De Britse versie van Boer zoekt vrouw heet Love in the Countryside.

Heather zoekt een man. De 28-jarige dierenarts uit de Riding, in het noorden van Yorkshire, leidt een gelukkig leven maar mist een maatje dat ’s avonds een glas rode wijn voor haar inschenkt. Om aan het eenzame bestaan een einde te maken neemt ze deel aan de datingshow die dit najaar ook te zien zal zijn op de Britse publieke omroep. Het programma heeft al een fan: in The Times schreef Jane Gordon hoe moeilijk het is om een geliefde te vinden in the green and pleasant land. ‘Country lovin’ is harder than sex in the cities’, schreef ze.

Bij haar vertrek uit de grote stad was Gordon gevallen voor de idealisering van het land: de met blauwe regen begroeide boerderijen, de middeleeuwse kerktorens, de hoge heggen langs de nauwe landweggetjes, de AGA-kookoven die het huis verwarmt en het dagelijks praatje met de postbode. Zeker de graafschappen rondom Londen, de home counties, vormen een gewilde plek om te wonen. Duur ook, anders dan op het continent. Hier is het huis echt nog een kasteel. De aantrekkingskracht wordt vergroot door de vele series die zich op het land afspelen, van The Vicar of Dibley tot Midsomer Murders. Het Verenigd Koninkrijk mag dan de wieg zijn van de industriële revolutie, het hart van de Brit ligt in het groen. Daar wonen de filosofen, daar worden de mooiste opera’s opgevoerd en daar vindt een groot deel van ‘The Season’ plaats, van het boekenfestival in Hay-on-Wye tot de autoraces op Goodwood. Wanneer een wijk in Londen populair wil worden, moet het woordje ‘village’ achter de naam komen. En er moet een boerenmarkt zijn.

Maar het leven is er zwaarder, zeker als het om de liefde gaat. Nieuw is het niet. De grote Britse liefdesromans spelen zich in de graafschappen af, in de dorpen en in de landhuizen: Pride and Prejudice, Sense and Sensibility, Wuthering Heights, Far from the Maddening Crowd, Rebecca, Jane Eyre en natuurlijk Lady Chatterley’s Lover. Vaak zijn het vrouwen die zoeken naar hun Darcy. Vergeet de stadse Bridget Jones en haar dagboeken: wie ware liefdestragiek wil, moet buiten Londen zijn. Love in the Countryside is een passende manier om Jane Austens tweehonderdste sterfjaar te vieren.