Bloomsbury

Het succes van de laatste Harry Potter is zo groot, uitgever Bloomsbury zit er maar mee. Om preciezer te zijn, met een geschatte vijftig miljoen pond aan het einde van dit jaar. Wat te doen? Tja, uitbreiden. Liefst naar Amerika. Maar dat weet men daar ook en Bloomsbury zegt te kampen met het probleem dat een aantal Amerikaanse uitgeverijen nu

plotseling veel meer vragen dan ze

waard zijn.

Of De Harmonie, de Nederlandse uitgever van Harry Potter, ook overnameplannen heeft, is niet bekend.

Klassiekers

In een nieuwe uitgave van de grote klassiekers legt Penguin de nadruk op toegankelijkheid. Mensen die graag grote romans gelezen willen hebben maar er toch niet aan toe komen om Tolstoi’s Oorlog en vrede, volgens Penguin «the most melodramatic of soap operas», uit te lezen, gaan een handje geholpen worden met een veel simpeler vertaling.

Het volgende boek wordt Stephen Hawkings A Brief History of Time in een uitgave die wordt aangeduid als A Briefer History of Time (noot voor de lezer: dit is geen grap).

Deutscher

Buchpreis

De shortlist voor de Duitse boekprijs is als volgt:

Arno Geiger: Es geht uns gut

Daniel Kehlmann: Die Vermessung der Welt

Thomas Lehr: 42

Gerd Loschütz: Dunkle Gesellschaft

Gila Lustiger: So sind wir

Friederike May röcher: Und ich schüttelte einen Liebling

La rentrée

littéraire

Tijdens het betere smijtwerk van de opening van het Franse literaire seizoen ging de aandacht voor een vrij substantieel deel uit naar Michel Houellebecq, maar ondertussen werden nog 662 andere boeken op de markt gegooid, waaronder 221 vertalingen en 96 debuten.

UniversiteitenThe Economist publiceerde een top-honderd van universiteiten, opgemaakt door de Universiteit van Shanghai. Bij de eerste twintig vinden we op nummer 2 het Engelse Cambridge, op nummer 10 het Engelse Oxford en op nummer 20 de Universiteit van Tokio. De overige zeventien? Die komen alle uit Amerika.

Op nummer 41 staat de eerste Nederlandse universiteit, die van Utrecht, gevolgd op nummer 72 door die van Leiden.

Menasse

In de Süddeutsche Zeitung deed Eva Menasse een klemmend beroep op schrijvers om zich bij gelegenheid van de verkiezingen uit te spreken over de Duitse politiek. Want, schrijft ze: «Moet dat gebied geheel worden overgelaten aan de zakenmensen, beursanalisten, vakbondsleiders en andere experts?»

Zelf heeft ze het door Günter Grass geïni tieerde statement van solidariteit met de SPD-Groenen-coalitie onderschreven.

Grunberg

Op de website http://forums.wordswithoutborders.org/
http://forums.wordswithoutborders.org/
http://forums.wordswithoutborders.org/
http://forums.wordswithoutborders.org/
staan enkele blogs van schrijvers. Arnon Grunberg heeft er zijn eigen blog.

Coetzee

De wereldpremière vorige week van Waiting for the Barbarians, een opera gebaseerd op het boek van J.M. Coetzee, was een groot succes. Componist Philip Glass ontving een staande ovatie die vijftien minuten aanhield.