Lolita 62

Nabokov schreef Lolita vijftig jaar geleden, wat de blonde feeks nu

62 zou maken. Op kitabkhana.blogspot.com. portret teren literaire webloggers een grijs geworden Lolita

en een bejaarde Humbert Humbert.

Lola, darling, pass the Viagra please.

Vrouwen lezen mannen niet

Voor The Guardian ging Ian McEwan op stap met zijn zoon en een stapel boeken en probeerde romans uit te delen aan wie hij maar tegenkwam. De boeken had hij gekregen als reeks nieuw uitgegeven klassiekers van Vintage Books. Omdat hij de meeste werken al in huis had besloot hij op lunchuur in Londen de straat op te gaan om uit te delen. Binnen vijf minuten gaf hij dertig boeken weg. De reacties vond hij zeer typerend.

Vrouwen bekeken zijn stapel en zeiden: «Read that, read that, read that …»

Mannen op hun beurt reageerden met: «Nah, nah. Not for me. Thanks mate, but no.»

Conclusie van Mc Ewan: als vrouwen stoppen met lezen, is de roman dood.

Rotterdam

In Le Monde Diplomatique schrijft een historicus een artikel over de Europese archipel als verzameling eilanden van dagelijkse ervaringen. Hij schrijft:

«Alle belangrijke Europese verkeers aderen lopen via Rotterdam, en van daaruit verspreiden ze zich over Europa. Het tempo van Europa wordt gedicteerd in Rotterdam. Alle handel begint zijn reis door Europa hier.»

Oprah

De smeekbede van enkele Amerikaanse schrijvers aan Oprah Winfrey (haar show «geeft ons het gevoel dat we ertoe doen») heeft zijn vruchten afgeworden. De talkshow diva gaat in Oprah’s Book Club weer recente boeken bespreken. Uitver koren titels worden steevast bestsellers, tot ongenoegen van sommige literatuurcritici, die menen dat haar keuze voor «toegankelijke vrouwenboeken»

zal leiden tot een verschraling van

de Amerikaanse

literatuur.

Woordenboek

van het Arbeidersparadijs

Ten tijde van de Sovjet-Unie floreerde in Rusland een geheel eigen taal. Onlangs verscheen de tweede, herziene druk van Het woordenboek van het Arbeidersparadijs, dat de sovjettaal van de vergetelheid moet redden. Niet alleen gevleugelde zegswijzen van staatswege («de niet-
aflatende strijd voor overwinning van het socialisme, vrede, technologische vooruitgang en het oogsten van het graan») zijn in het woordenboek opgenomen, maar ook anti-sovjetgrappen (een vraag aan de achterste in de rij voor een winkel: «Wat geven ze weg?»)