Granta

Uitgeverij Granta en het gelijknamige blad voor het betere verhaal zijn verkocht aan een Zweedse weldoenster. Sigrid Rausing kocht het van Rea Hederman, eigenaar van The New York Review of Books.

Chicklit

Het gloednieuwe Amerikaanse tijdschrift Radar (slogan: «Pop. Culture. Politics. Gossip. Glamour. They’re all on our radar») brengt ons de vijf regels voor het schrijven van chicklit:

Introduceer twee potentiële geliefden;

Zorg ervoor dat zelfs je hond een plot wending van tevoren ziet aankomen;

Romantiseer een homoseksueel;

Laat het toeval overheersen;

Eindig zonder ambiguïteit.

Deadline is heilig

Twee Amerikaanse actrices op leeftijd zijn door hun uitgever aangeklaagd wegens het niet (op tijd) inleveren van hun autobiografie. HarperCollins eist 21.000 dollar van Dyan Cannon (68), omdat ze afzag van haar memoires omtrent haar huwelijk met Cary Grant, haar zenuwinzinking en daaropvolgende «climb back to salvation». Margot Kidder (56), dient 48.000 dollar aan uitgever Simon & Schuster te betalen. Doordat haar computer crashte verloor ze drie jaar werk, zo verklaarde de actrice.

Literaturen

Het Duitse blad Literaturen vroeg 22 schrijvers naar hun leesgedrag – «Mein Lese-Leben» – en kreeg even zovele antwoorden.

Voor Peter Esterházy is het grote liefde. Hij leest «als de eerste zwaluwen verschijnen, op woensdag, om half twee, om half drie, met Kerstmis».

Bij Michael Frayn is het toch wat anders: «Lezen en ik zijn gewoon goeie vrienden.»

Human Beings

Van het Britse publiek mag het gedicht Human Beings van Adrian Mitchell de ruimte in worden geschoten. Niet dat dit zal gebeuren, maar de UK’s Poetry Society heeft het toch onderzocht en dat heeft dit bericht opgeleverd, waaruit weer de gelegenheid volgt om de eerste strofe van Human Beings te citeren:

Look at your hands

your beautiful useful hands

you’re not an ape

you’re not a parrot

you’re not a slow loris

or a smart missile

you’re human

Bookerprize

Martyn Goff (82) houdt er nu mee op. Hoewel zelf ook schrijver hebben met name zijn 35 jaar als organisator van de Bookerprize ervoor gezorgd dat hij een legendarische literaire figuur is geworden. Met zijn gevoel voor roddel en publiciteit wist hij de Booker-koorts elk jaar weer op te jutten.

Zij memoires over de Bookerprize zijn aangekondigd en fijntjes vertelde hij daarover al: «Er zullen verhalen in voorkomen die nog niet eerder zijn gehoord, waaronder verhalen over juryleden. Jawel, er komen seksuele geheimen in voor, maar die zijn nogal ondergeschikt vergeleken met andere dingen.»

Boekwinkel

Toen Kepler’s Books & Magazines, een zelfstandige boekwinkel in Menlo Park, Californië, was weggeconcurreerd door boekwinkel ketens en de deuren moest sluiten, liet de klantenkring het er niet bij zitten. Lokale ondernemers ontwierpen een reddingsplan. Zeventien mensen investeerden ieder minstens 25.000 dollar en werden aandeelhouders. 370 anderen schreven zich in om een deel van hun tijd te doneren aan het helpen in de boekwinkel.

Resultaat: Kepler’s is heden weer geopend.

Poëzieprijs

Een van de Pegasus Awards, uitgereikt door de Poetry Foundation in Chicago, uitgever van Poetry Magazine, ging naar Landis Everson (79). Hij won de prijs voor de Amerikaanse dichter ouder dan vijftig die nog geen dichtbundel heeft gepubliceerd.

Commentaar van Everson: hij mist de directe reactie op zijn werk, die hij wel kreeg toen hij nog niet had gepubliceerd. Everson: «Met de eerste publicatie in een tijdschrift was de kick verdwenen.»