Pinter

In The Guardian vertelt Harold Pinter over de turbulente dagen rond de uit reiking van de Nobelprijs. Nog maar pas met een hoofdwond ontslagen uit het ziekenhuis na een valpartij ver oorzaakt door een wegglijdende wandelstok vernam hij op de dag van de uitreiking dat «een van de Sky-kanalen bekendmaakte: ‹Harold Pinter is overleden.› Toen

veranderden ze van gedachte en zeiden: ‹Nee, Harold Pinter heeft de Nobelprijs gewonnen.› Dus ik ben uit de dood

herrezen.» Pinters allereerste reactie op de benoeming: «Ik geloof dat ik

zei: ‹Waarom?›»

Zuid-Korea

in Frankfurt

De culturele opmars van het Oosten is niet te stuiten. Nu is er de Zuid-Koreaanse literatuur. Op de Frankfurter Buchmesse, die deze week van start ging, is Zuid-Korea het themaland, wat betekent dat ster auteurs in eigen land als Hwang Sok Yong, Jo Jong Rae en dichter Ko Un (kanshebber Nobelprijs 2005) binnenkort geen volstrekte onbekenden meer voor ons zullen zijn.

Time’s lijstjes

Het regent lijstjes

bij Time Magazine: «50 Coolest Websites 2005» en «Time 100 Best Novels». Een geestige website is: www.overheardinnewyork.com, waar iedere voyeuristische New Yorker een afgeluisterd gesprek kan plaatsen en nalezen. Bij de honderd beste, niet hiërarchisch gespecificeerde boeken (criteria: Engelstalig en verschenen na de oprichting van Time in 1929) zitten een paar zeer obscure titels: Ubik, Philip K. Dick; The Sot-sweed Factor, John Barth; The Man Who Loved Children, Christiana; Swimm-Two-Bird, Flann O’Brien.

Erepriester

Houellebecq

Michel Houellebecq mag zich evenals andere niet-Raëlianen Madonna, Sinead O’Connor, Bill Gates, Michael Moore, Hugh Hefner en Hugo Chavez Erepriester van de Raëliaanse Beweging noemen. Deze «beweging» stimuleert het klonen van mensen, want dat is de weg naar het eeuwige leven, zo heeft profeet Raël vernomen van het buitenaardse wezen Jahweh dat hem eind jaren zeventig kwam opzoeken en hem bekendmaakte dat zijn volk de Elohim verantwoordelijk is voor de creatie van de mens. Houellebecq fictionaliseerde de Raë lieten in zijn laatste roman La possibilité d’une île en zei in interviews positieve aspecten in het klonen van mensen te zien. Hij kreeg de titel tijdens de Internationale Raëliaanse Conventie, van 6 tot 9 oktober gehouden te Zwitserland.

Quills

Het geschreven woord moet schitteren, zo meent de organisatie van de nieuwe boekenprijs Quills. De ceremonie die afgelopen week plaatsvond in New York was geheel geïnspireerd op de Oscar-uitreiking: rode lopers, beroemdheden en paparazzifotografen. Ook heeft de prijs bijna net zo veel categorieën als zijn cinematografische geestverwant: negentien. Naast te verwachten prijzen voor de beste roman en het beste debuut zijn ook buitenbeentjes als graphic novels, audioboeken en kookboeken vertegenwoordigd. Het publiek kiest uit shortlisten de winnaars van de door Reed Business Information gesponsorde prijs. Boek van het jaar was J.K. Rowlings Harry Potter and the Half-Blood Prince.

Uitwaaien

Uit een recensie in The Daily Telegraph van het boek The Meaning of Tingo and Other Extra ordinary Words from Around the World: «Maar wat het boek vooral biedt is een kans om te doen wat iedereen ter wereld graag doet: lachen om die rare buitenlanders en hun stereotypen bevestigen. Natuurlijk kunnen alleen de Hollanders een woord hebben dat betekent ‹voor je plezier een wandeling maken in winderig weer› (uitwaaien), hebben de Russen een woord voor ‹een dealer in gestolen katten› (koshatnik) en de Italianen een voor ‹moederlijke con trole die tot ver in de volwassenheid reikt› (mammismo).»

Poëzie

In Servië is een nieuwe dichtbundel verschenen van Radovan Karadzic, die blijft publiceren nu hij voortvluchtig is. Zijn uitgever verklaart dat Karadzic er de afgelopen maanden aan heeft geschreven en dat de gedichten gaan over bergen, dikke groene bossen, rivieren en wilde beesten.

Business

Toen de studenten aan een Canadees college de opdracht kregen een plan voor een uitgeverij op te stellen, gingen ze voortvarend aan de slag en presenteerden hun plannen aan een fictieve groep investeerders. Wat beloofden de plannen van deze toekomstige zakenlieden?

Veel, eigenlijk miste er maar één te publiceren genre: geen van de vijf bedachte uitgeverijen was van plan om romans, verhalenbundels of poëzie te gaan publiceren.