Haiku-romans

In het pas verschenen boek Haiku U heeft auteur David M. Bader honderd klassieke romans samengevat in zeventien lettergrepen. Mooi is de haiku van een van de grootste literaire meesterwerken uit de wereldliteratuur:

Lecherous linguist –

he lays low and is laid low

after laying Lo.

Erasmus gekaapt door Belgen

Erasmus heeft net niet de toptien van de Grootste Belg-verkiezing gehaald, hij werd elfde. Maar Erasmus was toch Rotterdammer? Uit de website van de verkiezing valt af te leiden dat niet ieder persoon geboren voor de Belgische Opstand, dus ook Nederlanders, de Grootste Belg kunnen worden. Ze moesten wel iets hebben betekend voor België. En aangezien Erasmus in Leuven het Collegium Trilingue heeft opgericht, was hij nominabel. Ja, zo kunnen wij het ook.

Eén schrijver, een echte Vlaming, hoort wel tot de tien grootste Belgen: Hendrik Conscience, hij schreef in 1883 De Leeuw van Vlaanderen en wordt gezien als «hét literaire monument van de Vlaamse Beweging».

Zeeuwse

boekenprijs

Het deelname reglement van de Zeeuwse boekenprijs is ietwat ingewikkeld. Een genomineerd boek «dient te gaan over een Zeeuws of een met Zeeland gerelateerd onderwerp» en tegelijk mag het «gaan over willekeurig welk onderwerp», maar dan wel «zolang het geschreven is door een Zeeuwse auteur of een uit Zeeland afkomstige auteur»…

De prijs werd toegekend aan Jan J.B. Kuipers en Robbert Jan Swiers voor hun boek Het verhaal van Zeeland.

Toeval?

Het Spolenost Franze Kafky (Franz Kafka-genootschap) voorspelde twee jaar op een rij de winnaar van de Nobelprijs voor literatuur. In juni 2005, vijf maanden voor de bekend making van de Nobelprijs, kreeg Harold Pinter de Franz Kafka-prijs. Een jaar eerder won Elfriede Jelinek de prijs.

Schrijver worden

In de boekwinkel The Strand in New York mochten veertig aankomende schrijvers ieder een minuut lang hun boek pitchen tegenover een panel van agenten, uitgevers en anderen uit het vak. De presentaties gingen van erotisch ontwakende ouderen tot memoires van hen die met engelen spraken. De meest kansrijke genoemde deel nemer presenteerde zijn handboek karikatuurtekenen.

Potter

De laatste Harry Potter haalt in de Verenigde Staten niet de hoogste plaats op de best sellerslijsten. Ook al werden er in de eerste 24 uur 6,9 miljoen exemplaren verkocht.

Pulp-poëzie

Zanger Jarvis Cocker van de Britse popband Pulp heeft een gedicht geschreven. Zijn Trashed on Cider (Bezopen op cider) is niet bestemd voor het papier, maar wordt, veel toepasselijker, in stalen letters op een veertig meter hoge studentenflat in Londen aangebracht.

Tracy Emin

De autobiografie van Tracy Emin is net uit en wordt welwillend besproken in The Observer. Eerste zin van de recensie: «Tracy Emin is strategisch in het nadeel bij het schrijven van haar autobiografie – de meest sappige stukjes weten we al.»

Follow-up

Een korte follow-up van het artikel over sponsoring van Nederlandse denktanks door onder meer medische Amerikaanse bedrijven.

De in december te verschijnen medische thriller The Karsik Conspiracy (uitgever Phoenix Books) werd gesponsord door de Pharmaceutical Research & Manufacturers of America. Verhaal: een groep terroristen uit de Balkan vergiftigt de goedkopere medicijnen die Amerikanen via het internet in Canada bestellen.

(bron: Globe and Mail)