Staatsgids voor normen en waarden
Normen en waarden. Tijdens het gekrakeel daarover in Nederland is vaak gewezen op de schrijnende onduidelijkheid over de inhoud van die begrippen. Toch hoeft het niet ingewikkeld te zijn. In Frankrijk krijgen de schoolkinderen aan het begin van het nieuwe schooljaar de Guide Républicain uitgereikt (tevens voor 9,80 euro te koop in de boekhandel), en daar staan ze gewoon in, de normen en de waarden. Op alfabetische volgorde nog wel. Een abécédaire waarin elk van de 29 lemmata (van anti racisme tot tolerantie via individualisme en citoyenneté) geschreven is door een filosoof van dit moment, zodat het dertigste, impliciete, lemma is dat denkers ertoe doen in de Franse samenleving. Voor kinderen bedoeld en kinderlijk eenvoudig van opzet, maar onmisbaar voor elk debat over normen en waarden. Zou premier Balkenende al Nederlandse denkers op het oog hebben?
(PvdB)

Ex van Kerry
De politieke actualiteit kan een boek eigenaar soms nog geld opleveren. De ex-vrouw van presidentskandidaat John Kerry, Julia Thorne, schreef een boek over haar scheiding, A Change of Heart, dat in 1996 verscheen. Omdat uit geverij Harper Collins niet van plan is het boek opnieuw uit te geven, en de eerste en enige oplage is uitverkocht, worden tweedehands exemplaren bij internetwinkels als Amazon al voor meer dan honderd dollar verkocht.
(PvO)

Versiertruc
Niet alle uitgevers verlangen dat hun boeken gelezen worden. Zo spreekt Penguin Engelse vrijgezelle heren aan op het vermogen dat het in bezit hebben van boeken heeft om mooie dames plat te krijgen. Koop een klassieker, zegt Penguin, buig de kaft een beetje om en steek het zogenaamd gelezen boek opzichtig in het jasje of liever nog een grote kontzak. Onder de kreet «Good Looking Women Want Good Booking Men» poogt Penguin Classics mannelijke lezers te werven. Als argument wordt onderzoek opgevoerd dat stelt dat vrouwen vaker vallen op mannen die boeken lezen. Bovendien beweerden acht van de tien ondervraagden dat verondersteld mag worden dat boekenlezers beter zijn in bed.
En of dat nog niet genoeg is, wie door Penguins in bikini geklede promotie dame ergens in Engeland wordt gespot terwijl hij het Good Booking-boek van de maand leest, wint duizend Britse ponden.
(SP)

Gedicht

Iemand zegt me
dat een jongeman
van tijd tot tijd je graf komt bezoeken.

Hij wiedt het onkruid.

Een jongeman,
zeggen ze, mooi,
met een
boerenhoed.

Toen ze het hem vroegen zei hij
dat hij een vriend van je familie is.

Wie is de gedaante die zo opdaagt?

Misschien ben jij het wel die terugkomt
om te zien waar je bent en die
aan de voet van je as,
nat, een takje
regen of verdriet neerlegt.

(De bezoeker)

Bij uitgeverij Wagner en Van Santen verscheen De compositie van de stilte van José Angel Valente.
(SP)

Bookerprijs
Afgelopen week stond op deze plek de longlist van de Bookerprijs. Deze week een voorspelling van de shortlist door The Times Literary Supplement:
Chimamanda Ngozi Adichie Purple Hibiscus
Nicola Barker Clear: A Transparent Novel
Shirley Hazzard The Great Fire
Alan Hollinghurst The Line of Beauty
David Mitchell Cloud Atlas
Gerard Woodward I’ll Go to Bed at Noon
(SP)

Nieuwe filosofie
In de serie veel belovende maar toch misschien niet heel bijzonder urgente boektitels volgen hier enkele filosofische werken:
The Sopranos and Philosophy: I Kill Therefore I Am
The Simpsons and Philosophy
Seinfeld and Philosophy
Buffy the Vampire Slayer and Philo sophy
Alle verkrijgbaar bij de grote internetboekhandels.
(SP)

Wedstrijdje?
Wat is de meest verspreide, best gelezen Nederlandse auteur ooit? U denkt: Anne Frank, of misschien: Xaviera Hollander. Wij denken: misschien wel Petrus Canisius, eigenlijk Peter de Hondt, geboren te Nijmegen, 1521. Zijn «Kleine catechismus» (Parvus Catechismus Catholicorum, 1558-1560) bleef tot in de twintigste eeuw de hoeksteen van het katholieke onderwijs in Europa en daarbuiten; het is (om maar wat te noemen) het eerste boek dat in het Lets vertaald werd. Dat Gelderland ten tijde van Canisius’ geboorte tot Duitsland hoorde, en de Duitsers hem (net als Bonifatius) een «Duitse Apostel» noemen, mag de pret niet drukken. Anne Frank kwam immers ook uit Frankfurt?
Een tentoonstelling over «De catechismus van Petrus Canisius 1555-2005» is volgend jaar te zien in Museum Het Valkhof in Nijmegen.
(SP)
Hand van God
Ja, God is voor Bush. Zo lijken twee Amerikaanse wetenschappers althans te hebben ontdekt. «In 2000 stemden 2,8 miljoen kiezers tegen Al Gore omdat hun staten te droog of te nat waren», beweren de politicologen Christopher Achen en Larry Bartels in hun dit jaar verschenen studie Blind Retrospection: Electoral Responses to Drought, Flu, and Shark Attacks.
Naar hun inschatting kostte het klimaat Al Gore dat jaar zeven staten. Elk van die zeven staten had hem de overwinning opgeleverd.
(SP)

Rap
«Hoeveel kwaad kun je slikken.» Deze retorische vraag is het refrein van de nieuwe hit van de Hebreeuwse rapgroep Hadag Nachash. Auteur van The Sticker Song is de schrijver David Grossman. Hij heeft er een reeks bumperstickers voor op een rij gezet die gaan van «No To Violence, No To War» tot «No Arabs, No Terror».
(SP)