Borges

«Ik dacht aan een labyrint der laby rinten, aan een als een zenuwstelsel vertakkend labyrint, dat het verleden en de toekomst in zich zou verenigen, en waarin op de een of andere manier de sterren zouden worden opgenomen.»

Uit The Garden of Forking Paths van Jorge Luis Borges, waarin het onderwerp een boek is dat een labyrint blijkt. Ter ere van Borges, voor wie het labyrint zo’n belangrijk symbool was, is in Argentinië een groot labyrint gemaakt. De heggen, bestaande uit twaalfduizend planten, vormen zijn naam, gewoon en in spiegelbeeld, plus andere belangrijke symbolen uit Borges’ werk.

Culturele warenhuizen

Van De Drvkkery in Middelburg tot Scheltema in Amsterdam – tegenover het verdwijnen van de kleinere boekhandel staan de nieuwe grote boekhandels met café en wc. Het valt alleen wel op dat het in die boekhandels steeds harder zoeken is naar de niet-bestseller of dicht bundel. Slechts achter in de winkel of al op weg naar zolder komt men ze nog in een paar boekenkastjes tegen.

Er lijkt sprake van een trend. Heather Reisman, ceo van de grootste boekhandelketen van Canada (Indigo, 87 winkels), spreekt al van culturele warenhuizen voor boekenliefhebbers en zegt tegen The Mail and Globe: «Wij stellen ons voor dat in drie à vier jaar het aantal boeken, nu 80 à 85 procent van ons aanbod, zal zijn afgenomen tot zo’n 60 procent van het aanbod.»

Tweedehands

Is de kleinere boekhandel al lange tijd in het gedrang, met antiquariaten en winkels voor tweedehands boeken gaat het zo slecht nog niet. Dankzij internet kunnen zij hun klantenbestand flink vergroten en is een goedkope, achteraflocatie niet per se een probleem meer.

Bij Amazon.com krijgen klanten die een boektitel zoeken ook tweedehands exemplaren aangeboden en kunnen handelaren in tweedehands boeken al voor 47 dollar per maand hun catalogus linken. Per verkocht exemplaar betalen ze vervolgens vijftien procent.

Iets sympathieker is Abebooks.co.uk met een eenmalig bedrag van 65 dollar per twintigduizend aangeboden boeken en een commissie van acht procent per boek. Meer dan 55 miljoen boeken van twaalfduizend onafhankelijke boekverkopers uit 45 landen worden er te koop aangeboden. Per dag, zegt Abebooks, worden twintig duizend boeken verkocht.

Harry Mulisch

Staat Harry Mulisch niet te weinig in de krant? Voor wie niet langer kan wachten is er de Harrymulisch.pagina.nl met veel links. Vooral veel recensies van zijn boeken, uit alle landen en tijdschriften. Discussies en platforms. Maar ook verhalen en gedichten. Verwijzingen naar Duitse sites. Pieter van Dokkum, Vasco Verlaan en Louis Hey tonen hun imposante collectie. Op 20 mei schrijft Coos de Graaf dat zijn forum over Mulisch niet erg loopt en dat hij nu een e-mailgroep heeft opgericht: groups.yahoo.com/ group/harry-mulisch/. Op 16 september bediscussieert onder anderen Karin Spaink in een Google-discussiegroep de uitdrukking: «Hij heeft iets van een Mulisch of een Gullit.» Er is nog geen bericht opgenomen over een aanstaande Nobelprijs.

Boekengeur

In het streven naar de perfecte en totale ervaring is er nu, na de film van het boek, ook de geur van het boek. De Italiaanse parfumeerster Laura Tonnato heeft geuren gecomponeerd bij scènes uit haar favoriete boeken van Oscar Wilde, Gustave Flaubert, Patrick Süskind en Marcel Proust. De madeleine van Tonnato ruikt sterk naar vanille.

Het geschrevene mag dan wel van Marcel Proust zijn, volgens Tonnato kan de ervaring completer.

Kunst en jury

In Duitsland krijgen beeldend kunstenaars geen subsidie van de staat, maar zijn ze afhankelijk van de honderden prijzen die per stad, per fabriek, per regio of Bondsstaat worden uitgeloofd. De Burg Giebichstein Hochschule in Halle heeft jaarlijks 2500 euro over voor de Gustav Weidanz Preis. De kunststichting Nord Rhein Westphalen geeft de Nam Jun Paik Award uit van maximaal 25.000 euro plus 15.000 euro voor een talentvolle kunstenaar uit de regio. De Internationaler Designpreis van Baden-Württemberg ging vorig jaar naar Volker Schrank. Er waren 440 inzendingen, hij kreeg tien duizend euro. De Stadtsparkasse in Magdeburg betaalt voor ateliergebruik twaalfduizend euro per jaar, Carten Gliese was de gelukkige. Het vrouwenmuseum in Bonn heeft de Gabriele Münter Preis van twintigduizend euro, er waren vorig jaar 1284 inschrijvingen.

Kunstenaars, denk aan alle jury’s die deze prijzen toekennen en vraag u af: dan toch maar niet liever kunstenaar in Nederland?

Bloot

Ook interessant voor de boekenliefhebber die meer wil en potentieel cliënt is van het cultureel warenhuis is wellicht de site van de Naked Librarians. Hier figureren ontklede en schaars geklede dames als the Nympho Librarian en Sexy Librarians.

http://www.jessamyn.com/naked/links.html

Hollandse held

Een Nederlandse oorlogsheld in de Tweede Wereldoorlog, gecreëerd door een buitenlandse thrillerschrijver. Het is echt waar. In Dark Voyage, het nieuwe boek van thrillerschrijver Alan Furst, is de hoofdrol weggelegd voor de kapitein van het Nederlandse vrachtschip Noordendam. Recensent Janet Maslin beschrijft kapitein Eric DeHaan in The New York Times als «a Dutchman adrift from a country that has fallen to the Germans with terrible swiftness».